Štěrbová a Ingeduld na startu Faros Maratonu na Hvaru

FAROS 2013Čeští reprezentanti Lenka Štěrbová a Vít Ingeduld startují v sobotu 31. srpna na 38. ročníku plaveckého Faros maratonu na Hvaru v Chorvatsku. Prestižní závod, kterého se lze zúčastnit jen na základě osobního pozvání, má délku 16 kilometrů. Start a cíl je v rybářském přístavu malebného městečka Stari Grad, odkud se plave 8 kilometrů na samý konec Starigradského zálivu, obrátka je u mysu Kabal, kde již začíná otevřené moře, a stejnou trasou se závodníci vracejí zpět.

Bohatá historie Faros maratonu, který byl jako čestný organizátor dokonce uveden do síně slávy světového dálkového plavání, se píše od roku 1976. První ročník vyhrál legendární jugoslávský vytrvalec Vejlko Rogošic, mimo jiné dvojnásobný vítěz Capri-Neapol, svého času přední evropský závodník na motýlkových tratích a soupeř současného českého trenéra Josefa Nalezeného. V průběhu dalších téměř čtyř desetiletí pověst závodu přilákala celou plejádu světových es dálkového plavání a mezi vítězi maratonu čteme jména jako Borut Petrič, Mohamed Aly Yassen, Nace Majcen, Christoph Wandratsch, Juri Kudinov, Alexej Akaťev, David Meca Medina, Vladimir Djačin, mezi ženskými vítězkami například Irene van der Laan, Rita Kovacs, Edith van Dijk, Anna Uvarova a sedminásobná (!) zlatá medailistka Agela Maurer. 

Českou, respektive československou účast zahájil v roce 1977 bratislavský inženýr a vytrvalecký nadšenec Boris Ferjenčík, jehož zásluhou na Hvar již od konce sedmdesátých let přijížděli soupeřit se světovou špičkou nejprve slovenští a od roku 1982 i čeští dálkoví plavci. Českým rekordmanem v počtu účastí je Michal Vymazal, který Faros maraton absolvoval devětkrát, držiteli nejlepších českých časů na 16 km dlouhé trati jsou Rostislav Vítek (3 hod 17 min 42 sec) a Yvetta Hlaváčová (3 hod 32 min 09 sec). Mezi vítěze závodu se zapsali tři českoslovenští plavci: mezi ženami Iveta Machková (1978) a Jana Slabá (1987), absolutním vítězem se v roce 1986 stal Michal Šanda (1986). Na Hvaru sev roce 1989 konalo první oficiální mistrovství Evropy v dálkovém plavání, stříbrné medaile tehdy získali na 5 km Jaromír Henyš a na 21 km Michal Špaček.

Letos se na start postaví z organizačních a bezpečnostních důvodů maximálně přístupný počet 35 závodníků – 18 mužů a 17 žen z celkem 20 zemí. Favoritem maratonu jsou Tunisan Oussama Mellouli, jediný plavec historie, který získal zlatou olympijskou medaili jak v bazénovém tak dálkovém plavání, jeho největšími soupeři budou zřejmě dvojnásobný vítěz závodu Rus Vladimír Djačin a traťový rekordman Němec Alexander Studzinski. Mezi ženami mají největší ambice Američanky Lexie Kelly a Christine Jennings, šestá z mistrovství světa v Barceloně, kterým by měly zdatně sekundovat mistryně Ruska na 10 km Alexandra Sokolova a její krajanka Sofia Petrenko. Pro Lenku Štěrbovou a Víta Ingedulda to bude premiérový mořský závod této délky a konkurence, pro oba by velkým úspěchem bylo umístění v první třetině startovního pole. Závod bude odstartován v 8 hodin ráno, nejrychlejší plavci v cíli jsou očekáváni mezi 11.00 a 11.30 hod.