Štěrbová a Ingeduld rychlejší svých vzorů

farospackŠesté místo Lenky Štěrbové a desáté místo Víta Ingedulda v prestižním Faros maratonu v Chorvatsku je nadějnou vizitkou nastupující generace českého dálkového plavání. Oba teprve devatenáctiletí závodníci absolvovali 16 kilometrů dlouhý mořský závod z přístavu městečka Stari Grad na ostrově Hvar k mysu Kabal a zpět v konkurenci 35 plavců (18 mužů a 17 žen) z 20 zemí v nových českých traťových rekordech. Vít Ingeduld zaplaval čas 3 hod 16 min 55 sec a ubral z traťového rekordu dosud nejrychlejšího Čecha Rostislava Vítka 45 sekund. Lenka Štěrbová dohmátla za 3hod 27 min 56 sec a překonala 11 let starý český rekord Yvetty Hlaváčové o více než 4 minuty.

Trojnásobný vítěz a traťový rekordman Faros maratonu Alexandr Studzinsky věděl, že dvojnásobný olympijský vítěz Oussama Mellouli má lepší závěr a od prvních metrů závodu se snažil maximálním tempem roztrhat startovní pole. Jeho taktika slavila úspěch a třicetiletý zkušený Němec si v cíli mohl již počtvrté vychutnat ovace diváky zaplněného přístavu. O minutu později dohmátl na druhém místě černý kůň závodu Ital Matteo Furlan, zatímco na favorizovaného Mellouliho zbyla až sedmá příčka. S nejrychlejšími muži překvapivě udržela krok i nejrychlejší žena, Američanka Christine Jenningsová, která v absolutním pořadí dohmátla společně s ruskou legendou Vladimírem Djačinem na 3.- 4. místě a domů do Colorada si odváží nejen tradiční vavřínový věnec vítězky, ale i nový traťový rekord.

Vít Ingeduld se v prvních dvou kilometrech držel společně se Studzinským a Furlanem na špici vedoucí skupiny, postupně ale bylo jasné, že vražedné tempo je přeci jen nad jeho síly. V poslední čtvrtině závodu si Víťa musel sáhnout hodně hluboko do studnice svých energetických i morálně-volních rezerv, ale nový český rekord za to určitě stál. Lenka Štěrbová se po většinu závodu držela na pátém místě, její mladý a zjevně nezkušený lodivod ale v druhé polovině trati zvolil nevýhodnější trasu a Lence tak prohospodařil pracně získaný náskok dvou minut, který měla po obrátce na Rakušanku Johannu Gerstbauerovou. Konečné šesté místo je přesto zhruba na hranici toho, co Lenka mohla zaplavat a mimo výrazné posunutí traťového rekordu Yvetty Hlaváčové ji může těšit i to, že v „rodinné soutěži“ o jednu příčku překonala svoji matku Lenku Štěrbovou starší, která byla v roce 2003 na Faros maratonu sedmá.