Bernardová ze Sri Chinmoy týmu přeplavala úžinu Gibraltar

Abhejali-Tarifaabhejali-gibraltarAbhejali Bernardová (foto Sri Chinmoy Marathon Team) přeplavala 16.září jako třetí Češka z Evropy do Afriky přes úžinu Gibraltar. Před ní a to již před 20 lety úžinu zdolaly Jana Zavadilová a Bronislava Paďourová. Trasu ze Španělska do Maroka dlouhou přibližně 18km urazila šestatřicetiletá vegetariánka ze Zlína za 4:35 hod. (vysokomýtské holky před 20 lety plavaly za 4:47), čímž dosáhla nejlepšího českého ženského času, přestože ji na trati vedle pověstných delfínů provázely i stejně pověstné silné proudy a vítr 3-4 Bft. Úžina je v nejužším místě široká 14,4 km (8 mil), ale plavci musí překonat silné proudění vody z Atlantského oceánu do Středozemního moře, frekventovanou lodní dopravu a téměř nepřetržitý vítr (300 dní v roce), takže překonání se rozhodně nepovažuje za lehké, byť jsou „Herkukovy sloupy“ tou kratší úžinou (většina pokusů měří 18,5-22km).

Než samotnou Gibraltarskou úžinou, je výkon Abhejali Bernardové zajímavější tím, že se ujala vedení v českém žebříčku renomovaných a uznávaných sólových přeplaveb. Abhejali totiž již dokázala přeplavat Kanál La Manche (2011 za 14:37 hod.) a v roce 2012 jako úplně první Čech nejslavnější americký maratón Manhattan Island Marathon Swim za 8:28 hod.

Abhejali plave za Sri Chinmoy Marathon Team, který je mezinárodním sportovním týmem a věnuje se duchovnímu růstu prostřednictvím sportu a je světovým organizátorem ultra maratonů (běžeckých, plaveckých, triatlonových atd.) po celém světě. Jeho zakladatel Sri Chinmoy byl dokonce v loňském roce uveden do Mezinárodní síně slávy maratónského plavání (IMSHOF). Jeho členové pak již mají celkem 42 úspěšných sólo přeplaveb přes La Manche. V Čechách je známý především maratónem Rapperswill – Curych přes Curyšské jezero na 26,4km, který plavalo několik našich plavců a štafet (mj. zde v roce 1991 vyhrála štafeta ve složení Nápravník, Burian, Táborský, v roce 1992 pak Lenka Štěrbová st. a v roce 2007 David Čech nebo v roce 1996 doplavala jako druhá štafeta Matějíčková, Kasal a Táborský) a ve kterém samozřejmě úspěšně startovala i Abhejali.

Abhejali je tak nyní jediným Čechem, který absolvoval hned tři z maratónů započítávaných do prestižní Trojité koruny dálkového plavání (Triple Crown of Open Water Swimming), ekvivalentu trojkoruny v jiných sportech (např. v hokeji vítěz MS, Stanley Cupu a OH apod.), nebo do Sedmi oceánů (Oceans 7), ekvivalentu horolozeckého titulu Seven Summits. Do Triple Crown se započítává La Manche, právě maraton okolo Mannhattanu a navíc úžina Catalina. Ta je naprosto shodně široká jako La Manche, ale tím, čím je La Manche pro Evropu i celý svět, tím je pro Ameriku Catalina mezi ostrovem St. Catalina a Kalifornií. Jediným Čechem, který má nyní dvě akce z Trojité koruny, je Abhejali. Trojitou korunu získalo doposud 82 plavců. Do Ocean’s 7 se počítají Kanál La Manche, Severní průliv mezi Skotskem a Irskem (North Channel), Catalina Channel, Molokai Channel mezi havajskými ostrovy Oahu a Moloka, Tsugaru Channel mezi japonskými ostrovy Honšú a Hókaidó, Cook Strait mezi Severním a Jižním ostrovem Nového Zélandu a právě Gibraltar mezi Evropou a Afrikou. Zatím jen čtyři plavci dokázali zkompletovat tyto úžiny ve všech oceánech světa (jako první Stephen Redmond vloni, o čemž jsme na našem webu psali, letos pak postupně hned tři – Anna-Carin Nordin, Michelle Macy a Darren Miller). Několika dalším pak chybí pouze jeden nebo dva průlivy.

Abhejali má tak dvě úžiny z Ocean’s 7, stejně jako další naši plavci – Richard Haan (Gibraltar 2000, La Manche 2005), Petr Mihola (Gibraltar 2000, La Manche 2006) a David Čech, který oba průlivy přeplaval i dvojnásobně (La Manche 2004, tam i zpět 2006, Gibraltar tam i zpět 2008). Český plavec překonal i Catalinu (Kamil Šuráň) za 13:20 hod. v roce 2011. A chystá se na něj tedy i Abhejali? Nebo na Cook Straits? „Snad později“, odpovídá, „ráda bych plavala ještě z Evropy do Asie přes Bospor, ale nyní bych se chtěla znovu věnovat trochu i běhu“, říká Abhejali, mj. česká šampiónka v běhu na 100km a 24 hodin (!).