40. ročník Českého poháru začíná již v lednu

santaNejstarší internetový plavecký portál – dálkoplavecký web, který v roce 2014 vstoupí do své již 17. sezóny, přeje všem příznivcům plaveckých maratónů i venkovní vody vše nejlepší do nového roku 2014, hodně zdraví, sportovních úspěchů a naplavaných kilometrů!

S novým rokem se „rozplave“ i nová vytrvalecká sezóna, která začne již v lednu, když se zimní bazénové mistrovství ČR vrací po třech letech, kdy se ho výtečně hostila Praha v Podolí, zpět do Pardubic a do termínu, kdy se naposledy plavalo „5K International Indoor Trophy“ pod záštitou Města Pardubice v lednu 2010. Díky tomu se pomalinku blíží termín přihlášek, takže nezapomeňte! Rozpis mistrovství v Pardubicích je již nějaký čas v termínovce ke stažení, stejně jako rozpis druhého závodu Českého poháru – mistrovství masters ve Vysokém Mýtě, kde se představí pro masters plavce dlouho očekávaná patnáctistovka.

Jubilejní 40. (!) ročník Českého poháru připravil celou řadu dalších změn a novinek, kterými vzdá hold i prvním vítězům dlouhodobé soutěže, Jiřímu Šimandlovi (Slávie VŠ Plzeň) a Martě Pitrové (TJ Hostivař) z roku 1975, kdy se poprvé uspořádala soutěž „O nejlepšího maratónce“. Šimandl tehdy vyhrál dvacítky v Lipně a na Hracholuské přehradě a desítky na Boleváku a v Brně. Vedle toho se plavalo ještě 12 km Vrané – Praha, na Seči a O Chodský čakan na Babylonu. Ostatně právě této sezóně jsme se již věnovali v jednom z ohlédnutí do historie. V roce 2014 se tedy poprvé od roku 2007, kdy se plavala desítka naposledy v Pardubicích, vrací bazénový závod na této trati v podobě mistrovství v Plzni 11. května, letní mistrovství na královské trati 20 km se přesouvá z Lipna do Račic na veslařský kanál, kde se závodilo naposledy v roce 1997, tehdy ještě na 25 kilometrů (vyhráli Yvett Hlaváčová a Michal Špaček), a díky závodu na 20km v neděli v Mělicích (zároveň kvalifikační závod pro účely reprezentace) budeme mít po roční pauze opět dva dvacetikilometrové závody (to ovšem nic není proti roku 1990, kdy takové závody byly hned čtyři – 20km v Mělicích, Brně, Bítově a k tomu 25km v Račicích, nebo dokonce oproti roku 1984, kdy se dvacítek plavalo hned pět (Jevišovice, Plzeň – Litice, Brno, Seč a Lipno)). Proto se máme na co těšit, k čemuž nám vedle Českého poháru napomůže i Mistrovství Evropy v nedalekém Berlíně, kam se budeme moci hromadně vypravit podívat, a hned dva juniorské vrcholy – vedle MEJ v Záhřebu i po dvouleté periodě MSJ, tentokrát v Izraeli. Takže ještě jednou, vše nejlepší do nového roku! 📄 Termínovka ČP DP 2014.