V anketě plaveckého svazu byli vyhlášeni nejlepší dálkoplavci uplynulé sezóny 2013

Nejlepsi sportovec 2013Včera večer proběhlo v neopakovatelné atmosféře malebné staré Prahy v hotelu Lindner vyhlášení ankety o nejlepšího sportovce Českého svazu plaveckých sportů. Jím se stala podle očekávání mistryně Evropy Simona Baumrtová. Spolu s ní byli vyhlášeni i vítězové anket o nejlepší sportovce jednotlivých plaveckých sportů (všichni vyhodnocení na snímku J. Srba). Nejlepším dálkovým plavcem byl zvolen a vyhlášen Jan Pošmourný, mistr ČR na 5 km i 10 km, jehož vrcholem bylo 10. místo v maratónu na 25 km na mistrovství světa v Barceloně, a který si připsal i páté místo v závodě Evropského poháru v Bat Yam a řadu dalších úspěšných startů na Univerziádě a v závodech světového i Českého poháru. Sám k tomu řekl, že vítězství v anketě nepřeceňuje, protože mu k výhře napomohla i určitá „generační“ výměna, která v reprezentaci loni proběhla, když ukončil kariéru Rostislav Vítek, vítěz ankety z roku 2009, a kvůli mateřským povinnostem ji přerušila vícenásobná vítězka ankety Jana Pechanová, která opanovala všechny poslední tři ročníky. Loňské výsledky proto bere především jako příslib do budoucna, nikoliv jako ohodnocení jen jednoho jediného roku, a za své výkony poděkoval svým trenérům, předsedovi dálkoplavecké sekce Zdeňkovi Tobiášovi, a jeho nástupci v trénování jako Pošmourného tak reprezentace Rosťovi Vítkovi.

Pošmourný vyhrál s 35 hlasy těsně před druhou Silvou Rybářovou s 30 hlasy, která stejně jako on vyhrála domácí tituly na 5 km i 10 km, ale především se probojovala dvakrát na stříbný stupínek stupňů vítězů v maratonech Grand Prix v Santa Fe v Argentině a v Magogu v Kanadě, na stupně vítězů se dostala v závodě Evropského poháru na Balatonu, vyplavala 7. místo na Univerziádě a představila se výborně i v dalších startech Grand Prix, na mistrovství světa a v Českém poháru. Třetí místo v anketě obsadila vítězka Českého poháru Lenka Štěrbová.

Mezi juniory drtivě vyhrál Matěj Kozubek s 44 hlasy, kterými porota ocenila jeho zlatou dorosteneckou medaili z MČR na 20km a zároveň bronzovou seniorskou na stejné trati, medaile ze všech dorosteneckých tratí (5 km, 10 km i 20 km), 9. místo z MEJ v Turecku a navíc celkové vítězství v Českém poháru dorostu. Na druhém místě byl vyhlášen Ondřej Baumrt s 21 hlasy, za jeho dorostenecké tituly na tratích 5 i 10 km a stříbro z dvacítky, 12. místo z MEJ a 3. místo v Českém poháru dorostu. Na anketní stupínek vítězů je doprovodil s 9 hlasy Jakub Tobiáš.

Anketa zahrnovala i nejlepšího zimního plavce, kde ale stejně zabodovala pouze jména dálko-zimních obojživelníků, a kde celkového vítěze ČP zimních plavců Petra Tomáška nakonec porazila Aneta Lokajová, která ke svým výkonům v zimní sezóně, ve které vyplavala absolutně nejvíce bodů ze všech otužilců, přidala i úspěšnou přeplavbu Kanálu La Manche, což jí nakonec zajistilo vítězství a mohla tak převzít žezlo od Elišky Novotné, které před rokem na vítězství v anketě stačilo právě vítězství v ČP zimních plavců.

pr2013_0

Jan Pošmourný, Silvie Rybářová, Lenka Štěrbová

pr2013_1

Matěj Kozubek, Ondřej Baumrt, Jakub Tobiáš