Jan Micka obhájil potřetí v řadě, Sylvie Rybářová zlatá po třech letech

Pardubice 2013 WDramatický souboj předvedli v boji o titul na bazénové pětce při zimním mistrovství ČR v Pardubicích obhájce z loňského Podolí Jan Micka (USK) a zkušený reprezentant Jan Pošmourný (KomBr). Ten se ujal vedení a v polovině závodu měl na Micku překvapivě až čtvrtminuty náskok, ale Micka se po půlce vzchopil, do tří kilometrů stáhnul na rozdíl 5 vteřin a na 4. kilometru již šel o tři sekundy před Pošmourného. Ten ale závod ještě dokázal zdramatizovat, když Micku dotáhnul a závěrečných 600 metrů plavali spolu. Padesát metrů před cílem byl Pošmourný ještě o nehet vepředu, ale Micka nakonec úspěšně titul obhájil v čase 54:57 o necelé dvě vteřiny před Pošmourným. Oba předvedli parádní časy pod 55 minut, 6. a 8. nejlepší časy českých tabulek, ale přece jenom za svými maximy, vždyť Micka vloni úřadoval v českém rekordu 53:38. Micka tak získal svůj třetí indoorový titul v řadě a Pošmourný, skutečný matador bazénových pětek, kterému před třemi lety právě Micka přetrhl jeho šňůru tří zlatých medailí z let 2009-2011, bral dokonce již osmou (!) medaili v řadě, což u nás nemá obdoby. V posledních  třech letech pak vždy stříbrnou právě za Mickou. Bronz si vyplaval Mickův oddílový kolega Roman Dmytrijev (USK), který loňskou dorosteneckou stříbrnou medaili úspěšně přetavil v tu velkou, dospělou.

Ženskou zlatou si od loňské vítězky Lenky Štěrbové (SCPAP), kterou odsunula na druhou příčku, vzala zpět pěkným časem pod jednu hodinu Sylvie Rybářová (KomBr), která, stejně jako Micka a před ním Pošmoruný, získala svoji třetí zlatou medaili na 5000VZ, první v roce 2009 v Pardubicích, druhou o dva roky později v Podolí a do třetice nyní znovu v Pardubicích. Štěrbová, která se roky dokázala prosazovat ve venkovní vodě, se již podruhé za sebou prosadila i v bazénové pětce, po loňském zlatu brala letos „jen“ stříbro, ale v čase o 40 vt. pomalejším tomu loňskému to na víc nestačilo. Tím, že jí ke stříbru stačil čas přes 1:01 hod., zůstávají v českých tabulkách stále pouze 4 ženy, které dokázaly zaplaval 5000VZ na 50-metrovém bazénu pod magickou hranici jedné hodiny. Na stupně vítězů vystoupaly stejné dámy jako při MČR v Mělicích, když bronz vybojovala Bára Picková (JPK), která se na pětce pravidelně prosazuje již několik let (na snímku R. Vítka všechny tři medailistky).

Zlato v kategorii staršího dorostu získali Matěj Kozubek (Boh), který již vloni bral juniorské medaile na všech domácích šampionátech a nyní si vyplaval i první indoorovou a hned zlatou, a domácí Pavlína Kubátová (SCPAP), která si polepšila z loňského bronzu a dokázala porazit všechny, které ještě vloni na stupně vítězů vystoupily výše než ona. V kategorii mladších dorostenců vybojovali zlaté medaile Tomáš Franta (SlCho) a Anna-Marie Benešová (USK), která sesadila z trůnu svoji sestru a loňskou vítězku v této kategorii Alenu Benešovou, na které letos zbylo „jen“ třetí místo. Anna-Marie má z pětky zlato již jako 13-letá žačky z Prahy – Podolí 2012.

I v letošním roce bylo mistrovství společné pro dospělé i žáky a mezi 13-ti resp. 14-ti/letými, kteří rovněž plavali pětikilometrový závod, zvítězili Vojislav Štěrba (SCPAP) a Eliška Štichauerová (LoČT), kteří oba dokázali navázat na svá loňská vítězství ještě na 3 km v kategorii mladších žáků, resp. Ladislav Hovorka (KIN), rovněž obhájce loňského titulu, a Hana Fousková (SCPAP). Mezi mladšími žáky v kratším závodě na tři kilometry byli nejrychlejší a zlato získali Milan Opava (SlPl) a Lucie Zubalíková (OSPHo) mezi 12-letými a Kristýna Jurčíková (SOPKo) a sdíleně Václav Kovář (LoČT) s Tomášem Kůžekou (RPl).

Obdiv si zaslouží zástupci kategorií masters, kterým se podařilo do šampionátu kvalifikovat a rovněž splnit přísný časový limit a nad to dokonce vylepšit české rekordy svých kategorií. To se povedlo Lence Štěrbové st. v kat. masters D a Petrovi Matěnovi v kat. masters F. Dálková sezóna pokračuje hned v únor šampionátem právě kategorií masters na 3000 a 1500VZ ve Vysokém Mýtě a následně ještě jedním indoorovým mistrovstvím na 10 km v květnu v Plzni, které se vrací do programu ČP DP po 7 letech.