Reprezentanti v čele s čerstvou vítězkou světové série vyráží do Mexika

WC Cancun 2012Ve středu 26. března odpoledne odlétli do Mexika k dalším dílům světového poháru čeští reprezentanti, kteří se ve dvou maratónech pokusí navázat na únorové úspěchy Silvie Rybářové v Argentině. Ta, po vítězství a druhém místě v Argentině do Mexika odlétla dokonce jako vedoucí žena průběžného pořadí světové maratónské série Grand Prix! Takovou parádní situaci jsme ještě v našem plavání nezažili. V Mexiku naše plavce, po přesunu místa dějiště na poslední chvíli z původně plánované destinace Manzanello do osvědčeného Cancúnu (na snímku start v roce 2012), která ale postihla všechny účastníky, protože již měli zajištěné letenky, čeká dvojzávod – 29.3. maratón Grand Prix na 15 km a o týden později 5.4. 10km světového poháru. Mexiko bývá díky možnosti spojit světový pohár na 10km i 15 km, což je relativně nejbližší distance k olympijské desítce a tak si ji v Mexiku dávají i desítkáři, pěkně nabité a letos to nebude jinak. O tom, jak se v Mexiku plavalo a jak se našim dařilo, se můžete dočíst v poutavém zhodnocení od Ivana Smolky, jen dodám, že vloni se v Mexiku představili pouze Silva Rybářová, která doplavala na patnáctce i desítce až ve čtvrté desítce, a ve své poslední profi sezóně Libor Smolka, který byl ale diskvalifikován. O rok dříve do Cancúnu cestovala velká výprava hned pěti našich plavců, z nichž vynikla vítězstvím v závodě GP na 15km Jana Pechanová. Na tu se letos pokusí navázat právě Silva Rybářová, rozjetá z Argentiny, která v Mexiku poplave desítku i patnáctku již potřetí za sebou. Před odletem dálkoplaveckému webu řekla:

“Cítím se ve vodě celkem dobře, tak snad se podaří co nejlíp zaplavat i v sobotu. Je to pro mě mnohem kratší trať než v Argentině a to že vedu světový pohár mě moc těší, ale zatím to moc neznamená, mám před sebou ještě 5 závodů a může se stát cokoliv.”

Potřetí do Mexika odlétl i Honza Pošmourný, který se chystá na rozdíl od Silvy hlavně na desítku:

“Konkurence tam bude srovnatelná s mistrovstvím světa, ale doufám v umístění do šestnáctky, ale třeba to vyjde ještě líp. Na 15 km to bude podobný, ale do desítky bych se vejít měl, vloni jsem tam byl devátý. Tuhle sezonu se soustředím v tréninku spíš na kvalitu než kvantitu a tak doufám, že pocítím nějaký zlepšení hlavně v závěru závodu. Mexiko beru hodně vážně.”

Na Pošmourného jistě čeká vrchol sezony v podobě Mistrovství Evropy v Berlíně, ale kromě tréninku na něj i dokočení vysoké školy. Premiéru v závodě světových pohárů budou mít Honza Kútnik a Karel Baloun. Oba již startovali na ME, Kútnik dokonce i na MS, ale světový pohár si vyzkouší poprvé. To přiznává i Kútnik:

“Letím tam hlavně s tím, že chci posbírat zkušenosti. Nějak speciálně jsem se na to nepřipravoval, trénuju normálně stále objem. Proto ani nemám žádná přílišná očekávání, ale poplavu, jak to půjde nejlépe.”

Cílem pro letošní rok je pro Honzu Kútnika úspěšná kvalifikace nejen na ME v dálkovém plavání, ale i v plavání bazénovém. Velké očekávání má i Karel Baloun, který chce v Mexiku rovněž hned využít příležitost se ukázat, jak je na tom a poměřit se s ostatnímu klukama.

„Ambice mám stejně tak vysoké, jako všichni na startovní listině. Nikdo tam nejede vylézt poslední z vody. Co si budem povídat, my tři, co tam letíme plus Ondra (Baumrt) s Víťou (Ingeduldem) se poperem o kvalifikaci do Berlína na 10km, takře i z tohoto hlediska se bude plavat i o takovou tu psychickou výhodu, i když každý závod je jiný a je rozdíl plavat závod v ČR a na světovém poháru. Navíc já jsem znamý tím, že nepodávám celou sezonu rovnoměrné výkony, tak snad se ukáži nyní právě v Mexiku. Reprezentační trenér Rosťa Vítek a vedoucí CS MV a oddílu Zdeněk Tobiáš mi dávaji šanci a rozhodně je nechci zklamat,” řekl dálkoplaveckému webu vítěz Českého poháru 2013. My budeme všem čtyřem držet palce a samozřejmě o obou maratónech informovat.