Kvalita vody na Boleváku letos výborná

Dobrý den,

posílám slíbené informace o kvalitě vody na Boleváku. Aktuální zpravodajství je také poměrně podrobně na facebooku: https://www.facebook.com/boleveckerybniky kde je profil otevřený pro každého a řada plavců jej už využívá.

Podle výsledků sledování, které si objednali správci rekreační oblasti u Povodí Vltavy, s.p. (akreditovaná laboratoř):
Chemismus vody dokládá dobrou jakost vody. Nebyl prokázán žádný druh znečištění a voda je jednoznačně vhodná ke koupání. Hodnota pH se stabilně drží blízko 7,5, což znamená mírně zásaditou oblast, skoro ještě neutrální. To je pro pokožku a sliznice příznivé – příliš zásaditá voda může vyvolat jejich podráždění. Bakteriologicky je voda s vysokou(!) rezervou vhodná ke koupání, téměř splňuje limity na vodu pitnou. Je to tím, že do rybníka nevstupuje žádné znečištění z okolí, lidi se koupou zejména při břehu (a na plochu a objem rybníka je jich pořád málo) a labutě se dávno odstěhovaly.

Průhlednost vody není letos tak vysoká, jako v předchozích několika letech: pohybuje se blízko 2 m. Zákalek je tvořen drobnými částečkami rozpadajících se vláknitých řas, které leží na dně. Takováhle průhlednost má ale z pohledu řízení Boleváku i svá pozitiva, protože vodní rostliny rostou méně intenzivně.

Vodní rostliny. Letos je ponořené vegetace řádově méně, než vloni. Kytky jsou průběžně koseny vyžínací lodí, tzv. harvesterem. Přesto lze narazit na ojedinělé „stromy“ stolístku, což je v přírodní vodě asi akceptovatelné. Před závody ještě správci rybníka projedou vyznačenou plaveckou trasu, aby plavci s vegetací nepřišli do kontaktu. To je důležité také z pohledu cerkárií, které se uvolňují z některých vodních plžů – a ti se zase rádi drží ve vodních rostlinách…

Cerkárie se po loňském extempore staly na Boleváku strašákem číslo jedna. Na jednu stranu je to dobře, protože se trochu uvolnilo na plážích a normální člověk má víc klidu :o). Letos je situace na rybníce úplně jiná, než vloni. Už vloni v půlce července cerkárie prakticky vymizely. Na jaře se naštěstí labutě i táhnoucí kachny sbalily včas, takže vývojový cyklus parazita (motolice) nestačil ještě proběhnout a šneci zůstali celkem zdraví. Lépe řečeno – cerkárií mají dost, ale nejedná se o druhy, které by obtěžovaly člověka. Letos pracují na Boleváku dvě skupiny parazitologů. Jedna z Karlovy univerzity v Praze a druhá z 1. Lékařské fakulty v Praze. Zatím ale jsou specialisti neúspěšní, protože nenalovili žádné rizikové cerkárie, a to už zkoušeli stovky plžů. Na facebooku se ohlásily celkem 4 případy, pokud se nepletu, tak 2x nebo 3x po jedné a 1x, myslím 4 kousky, ale už je to staršího data. To je oproti loňsku dramatický rozdíl a odpovídá to běžné přírodní lokalitě.

Shrnuto. Určitě nelze vyloučit, že někdo z plavců s dlouhým pobytem ve vodě si nějakou cerkárii neuloví, ale riziko je velmi malé. Navíc se ještě bude kosit, čímž se sklízejí šneci, včetně potenciálně rizikových, takže možnost kontaktu s cerkáriemi se stále snižuje. Pokud chcete o cerkáriích vědět víc, navštivte výše uvedenou adresu, tam je v samostatném albu o cerkáriích pojednáno. Také se tam můžete individuálně dotázat na to, co vás zajímá.

S pozdravem,
Jindřich Duras, biolog