Na mistrovské Seči se plavalo o Berlín

Sec MCR 10km 2014 zenySec MCR 10km 2014 muziNebývale vyrovnaný boj o pořadí na stupních vítězů mezi nakonec zlatou Barborou Pickovou, stříbrnou Silvií Rybářovou a bronzovou Lenkou Štěrbovou v soutěži žen a vzápětí zcela odlišný závod mužů, kde po velkém sólu triumfoval Ján Kútnik před Karlem Balounem a Vítem Ingeduldem (všichni spolu s dalšími v celkovém pořadí do 6. místa na snímcích při vyhlášení od Jos. Nalezeného, na prvním snímku úplně vpravo historicky první vítěz Kroufkova memoriálu z před 40 let MUDr. Jaroslav Novák), to byly ústřední momenty mistrovství České republiky v dálkovém plavání na 10 kilometrů, které se v sobotu 28. června uskutečnilo v rámci jubilejního 40. ročníku Memoriálu Miroslava Kroufka. Pořadatelům z SC PA Pardubice se pro mistrovský závod na olympijské desetikilometrové trati prezentovalo 68 plavců, dalších 89 soutěžících nastoupilo na 3 km a 1 km. Nad mistrovstvím ČR převzal záštitu poslanec parlamentu ČR Martin Kolovratník, závod na 3 kilometry žactva se plaval pod záštitou starosty města Seče Marcela Vojtěcha. Společenskou úroveň závodů konajících se za příznivého počasí v půvabných kulisách Sečské přehrady podtrhlo veřejné ocenění osmi přítomných historických vítězů předcházejících 39 ročníků Memoriálu Miroslava Kroufka –  Jaroslava Nováka, Michala Šandy, Richarda Kamase, Jana Lipavského, Rostislava Vítka, Jakuba Fichtla, Libora Smolky a Karla Balouna.

Zcela mimořádná motivace v podobě mistrovských medailí, na české poměry nadstandardních finančních prémií a především možnosti nominace na srpnové mistrovství Evropy v Berlíně přilákaly na start závodu na 10 kilometrů kompletní českou špičku. Na přesně vyměřenou trať pěti dvoukilometrových okruhů první odstartovaly ženy. Skvělou bazénovou fazónu hned od úvodních metrů potvrzovala Barbora Picková. Její razantní nástup zachytily jen Lenka a Michaela Štěrbovy, zatímco zbytek startovního pole už po 500 metrech ztrácel s čelem závodu kontakt. Tradičně volněji se do tempa dostávající Silvie Rybářová během dvou okruhů dotáhla Barboru Pickovou a Lenku Štěrbovou, zatímco mladší ze sester Štěrbových Michaela zvolnila a počkala na další skupinu, v níž plavaly závodnice bojující o medaile v dorosteneckých kategoriích.  Trio favoritek Picková, Rybářová a L. Štěrbová se po zbytek závodu navzájem pozorně hlídalo. Jasně nejaktivněji si počínala Picková, ale ani její slibně vypadající pokus o únik ve třetím a čtvrtém kole se nezdařil a rozhodovalo se až v posledním kilometru. Bára Picková si naprosto zaslouženě doplavala pro svoje první zlato na 10 kilometrů, obhájkyně titulu Silvie Rybářová (obě Kometa Brno) dohmátla druhá a jako třetí si nominaci na ME v Berlíně vybojovala domácí Lenka Štěrbová. Pořadí za silnou trojkou opanovaly až do desátého místa závodnice dorosteneckého věku. Čtvrté místo v absolutním pořadí žen a zlatá medaile v kategorii mladšího dorostu putovaly zásluhou Michaely Štěrbové do Pardubic, absolutně pátou příčku a prvenství mezi staršími dorostenkami vybojovala pro Kometu Brno Petra Šťastná, šestá celkově a druhá v hodnocení starších dorostenek doplavala Pavlína Kubátová (SC PAP). Všechny tři mladé plavkyně tak potvrdily oprávněnost své nominace na mistrovství Evropy juniorů v Záhřebu. Sedmá celkově si pro bronz v kategorii staršího dorostu dohmátla Simona Šimůnková z KIN České Budějovice, druhá mladší dorostenka Pavla Avramová z domácího SC PAP byla celkově devátá a bronzovou medaili ve stejné kategorii si do Plzně odvezla absolutně devátá Petra Hauerová.

Ještě vyrovnanější boj o tři nominace na ME v Berlíně se předpokládal v závodě mužů. Už během prvních stovek metrů se vytvořila silná osmičlenná vedoucí skupina, kde se o tempo podle očekávání staral Vít Ingeduld, těsně sledovaný juniorem Matějem Kozubkem, zatímco největší favorit Jan Pošmourný si takticky hlídal své soupeře ze 3.-4. místa. Ještě před polovinou však zcela nečekaně, ale o to rezolutněji udeřil černý kůň závodu Ján Kútnik. Dvaadvacetiletý plavec Komety Brno se zatím téměř vždy spoléhal na svůj pověstný finiš, tentokrát však, vědom si své bazénové kvality, se svým soupeřům vzdaloval s takovou lehkostí, jako by to ani nebyli nejlepší dálkoví plavci republiky. Kútníkův únik vyburcoval Víta Ingedulda a Karla Balouna k vystupňování tempa, v jehož důsledku se silná skupina začala trhat. Někteří  favorité, vida, že jejich šance na medaili a nominaci do Berlína se zhroutila, dokonce nenašli sílu pokračovat a závod vzdali. Za jasně triumfujícím Jánem Kútnikem si tak pro stříbro suverénně doplaval loňský vítěz Kroufkova memoriálu Karel Baloun (Kometa) a bronz a nominaci na ME si před dotírajícím čtvrtým Matějem Kozubkem (Bohemians) zajistil Vít Ingeduld (Plavání České Budějovice). Potlesk za statečný výkon si vysloužili i celkově pátý Jakub Tobiáš (Kometa) a šestý Libor Smolka z Krnova, ještě nedávno veleúspěšný český reprezentant. Mezi staršími dorostenci si za vítězným Matějem Kozubkem pro stříbro doplaval Jakub Černý z PK Vysoké Mýto – oba budou reprezentovat na MEJ v Záhřebu, třetí byl Michael Bláha ze Slavie Plzeň. Vyrovnaný závod mladších dorostenců rozhodl v cílové rovince domácí Daniel Čaban (SC PAP), druhý doplaval reprezentant pro MEJ Tomáš Kozubek (Bohemians) a třetí další pardubický závodník Josef Jurica.

V rámcovém závodě na 3 kilometry triumfovali čeští juniorští reprezentanti v bazénovém plavání Tomáš Ludvík (Lokomotiva Beroun) a Anna-Marie Benešová (USK Praha). Soutěž žactva na 3 kilometry se plavala jako I. ročník závodu o Pohár starosty města Seče. Nejrychlejším starším žákem byl Vojislav Štěrba z SC PAP, druhý doplaval Rostislav Šimůnek (KIN) a třetí Lukáš Balcar (SC PAP), mezi staršími žákyněmi vyhrála Daniela Mourková z USK Praha před plavkyněmi SC PAP Hanou Fouskovou a Adélou Vavřinovou. Stejnou trať v kategorii mladších žáků opanoval David Ludvík (Lokomotiva Beroun) před plzeňským Romanem Opavou a Václavem Kovářem z České Třebové. Lucie Zubalíková u Hodonína vyhrála soutěž mladších žákyň, druhá byla Zoe Zdražilová a třetí Barbora Langsfeldová (obě Slavoj Bruntál). Nejkratší závod na jeden kilometr mladšího žactva opanovaly domácí naděje Vojtěch Pozdník a Tereza Čejková.