První den Mistrovství Evropy juniorů se našim nevydařil

zagreb_kluci1V záhřebském veslařském areálu Jarun začalo dnes Mistrovství Evropy juniorů v dálkovém plavání. Na programu byly závody na 7.5km pro starší juniory i juniorky. Oproti minulým létům velká česká výprava měla v akci hned pět plavců.

Jako první přišli na řadu junioři a mezi nimi trojice Matěj Kozubek, Petr Dvořák a Jakub Černý (na fotografii společně s reprezentačním trenérem Rostislavem Vítkem). Pro Matěje to byl již druhý start na MEJ, když v loňském roce v tureckém Kocaeli při své premiéře doplaval na výborném devátém místě. A do první desítky mířil i letos. Petr s Jakubem zažili svoji mezinárodní premiéru na velké akci.

Na start se postavilo, včetně naší trojice, celkem 38 plavců. A hned od začátku se nijak netaktizovalo, několik plavců okamžitě nasadilo vysoké tempo, které musel celý balík chtě nechtě akceptovat. Mezinárodně nejzkušenější Matěj se usadil přibližně uprostřed balíku. Petr s Jakubem bohužel hned od začátku tvrdě platili svou nováčkovskou daň a brzy začali za balíkem zaostávat. Přibližně v půlce první 2.5km okruhu začínalo být jasné, že dva naši borci budou bojovat už jen sami se sebou o poslední místa.

Zatímco Petr s Jakubem bojovali vzadu, balík před nimi postupně své počáteční tempo zvolňoval. Matěj neustále bojoval přibližně uprostřed prozatím kompaktního startovního pole. Po prvním kole točil přibližně na patnáctém místě. Ve druhém kole se začal balík lehce trhat. Matěj se udržel v čelní skupince, postupně se propracovával dopředu a do posledního okruhu otočil na sedmém místě. V průběhu druhého kola vzdal závod Kuba Černý, který prohrál osobní souboj se žaludeční nevolností.

Třetí kolo se nadále vyvíjelo pozitivně, Matěj se neustále držel v čelní skupince, která se místy trhala a znovu sjížděla. Mezi malou skupinou českých fanoušků (která ale byla největších ze všech výprav) rozestavěných okolo okruhu se šířil optimismus. Velká rána ovšem přišla na bójce za půlkou kola. V projíždějícím čele český tým marně Matěje vyhlížel. Postupně projelo několik skupinek a až na sedmnáctém místě se objevil Matěj, kterého navíc dále sjížděla přibližně osmičlenná skupina, která ho velmi rychle dostihla.

Začínalo být jasné, že dnes je závod o něco delší, než by bylo potřeba. Matějovi bohužel došlo a poslední polovinu kola si protrpěl, aniž by měl sebemenší šanci udržet se plavců, kteří ho míjeli. V cíli nakonec úplně vyčerpaný Matěj dohmátl na 25. místě, daleko za svými plány. O dalších 9 minut později dorazil do cíle i Petr Dvořák, jako poslední klasifikovaný, ve výsledcích za ním zůstal pouze Kuba a jeden z řeckých plavců, kteří závod vzdali.

zagreb_holkyTři čtvrtě hodiny po startů juniorů se na start postavily i juniorky. Náš tým zastupovaly Pavlína Kubátová a Petra Šťastná, které byly ve stejné situaci jako Kuba s Petrem, když absolvovaly svojí mezinárodní premiéru na velké akci. Na startu bylo celkem třicet plavkyň. Závod se vyvíjel podobně jako u juniorů, když hned po startu nasadil balík vysoké tempo. Vzadu tentokrát zůstala o něco větší skupinka než u kluků, bohužel v ní byly i obě naše zástupkyně. Situace se postupně vykrystalizovala do stavu, kdy Pavlína bojovala osamoceně na 26. místě a Petra v trojčlenné skupince o 27. až 29. místo. Pája nakonec svoje pořadí udržela a Péťa souboj ve skupince v průběhu třetího kole prohrála a doplavala nakonec jako dvacátá devátá.

Závod po jeho skončení hodnotil i reprezentační trenér Rostislav Vítek:
„Své hodnocení bych rozdělil na dvě části. Velké očekávání jsme vkládali do Matěje, který se výborně držel dvě a půl kola v čelní skupince a opět prokázal, že je již zkušeným plavcem s odpovídající výkonností. Bohužel mu na posledním kilometru došlo a propadl se startovním polem. Nicméně to se může stát každému.

Čtveřice Petr, Kuba, Pája a Péťa jela sbírat zkušenosti. Poznali, že být nejlepší dorostenec v ČR zdaleka neznamená kvalitní umístění v evropském měřítku. V závodě ani jeden z nich nepřekvapil. Pokud budou chtít dále pokračovat v mezinárodní kariéře, budou muset změnit svůj přístup k tréninku a minimálně se v našich vodách přiblížit našim nejlepším dospělým plavcům, protože i v juniorských závodech je tempo velmi podobné.“