Čeští junioři pokračovali na MEJ v nevýrazných výkonech i v sobotu

zagreb_tomasDruhý den juniorského Mistrovství Evropy v Záhřebu byly na pořadu závody mladších juniorů. Oproti svým starším kolegům absolvovali o jedno 2.5km dlouhé kolo méně, jejich závody tak měřily 5km.

I tentokrát šli jako první do vody junioři a mezi nimi i náš zástupce Tomáš Kozubek. Mladšího bratra již dvojnásobného účastníka MEJ Matěj Kozubka doplnil ve startovním poli další z pravidelných účastníků Českého poháru, když v barvách Slovenska nastoupil Marek Pavuk.

I mezi mladšími juniory, kterých se na start postavilo 32, se závodilo velmi rychle hned od začátku. Pekelné tempo balíku bohužel Tomáš nedokázal akceptovat a postupně zůstal za balíkem v pětičlenné skupině, ve které byli ještě dva turečtí plavci, Ukrajinec a také Slovák Pavuk. Ještě za nimi bojoval osamoceně další Turek. Tato skupina v tomto složení absolvovala skoro celý závod. Finiš čela závodu přinesl radost pro domácí Chorvaty, když si titul Mistra Evropy vyplaval Ivan Šitić. Osm minut za vítězem finišovala i Tomášova skupinka. Český plavec si nakonec připsal alespoň dílčí vítězství, když všechny své spolubojovníky porazil a doplaval na 27. místě.

zagreb_misaPoslední českou šancí v individuálním závodě tak byla nejmladší členka týmu Michaela Štěrbová. Ta se postavila na start společně s 26 soupeřkami. Závod se ale vyvíjel velmi podobně jako všechny předchozí. Balík nasadil rychlé tempo a Míša ho nedokázala akceptovat. Většinu závodu tak absolvovala téměř na konci pole společně s jednou z tureckých plavkyň před její další kolegyní. V průběhu závodu vzdaly Italka a Izraelka a Míša za sebou nechala obě turecké plavkyně a doplavala na 23. místě.