Domácí vrchol sezóny na královské distanci

RaciceV neděli 24. srpna vyvrcholí letošní sezóna dálkových plavců domácím šampionátem na královské trati 20 kilometrů. Půjde o hodně. Nejenom o tituly mistra republiky ve všech kategoriích včetně masters, ale i o nejlépe obodovaný závod série Českého poháru, který si nikdo, kdo pomýšlí na umístění v první desítce, nemůže dovolit vynechat. To přivádí na start 41 přihlášených plavců, kteří, pokud v neděli odstartují všichni, vytvoří nový domácí rekord v počtu startujících na trati delší než 10 kilometrů. Ten doposavadní byl v posledních letech téměř vždy překonáván právě šampionátem na nejdelší trati a pravděpodobně tomu tak bude i letos. Rekord nového milénia 24 plavců na této trati z Pardubic v roce 2000, překonalo mistrovství na Lipně až v roce 2009 (26 plavců), hned další rok počet startujících stoupl na 29, v roce 2011 již přesáhl 30, vloni jich na Lipně na dvacítce startovalo 36 a letos je tedy stále možná i čtyřicítka. Paradoxně, ani na kratší trati 15 kilometrů nikdy nestartovalo více plavců – nejvíce jich bylo v Mělicích v roce 2011.

Do dlouhého boje vyrazí všichni obhájci loňského titulu – Karel Baloun (Kometa Brno), Lenka Štěrbová (SC PA Pardubice) a v dorostencích Matěj Kozubek (Bohemians), Pavla Kubátová, Daniel Čaban (oba SC PA Pardubice) i Simona Šimůnková (KIN Č. Budějovice), loňská vítězka mladších dorostenek, která ale postaršila do kategorie starších dorostenek. Spolu s Kubátovou ale vloni obsadily i stupně absolutních vítězů za Štěrbovou a o totéž se budou všechny tři jistě snažit i letos, obzvláště, když dvojnásobná mistryně na této trati z let 2011 a 2012 a vedoucí žena Českého poháru Silvie Rybářová bude ve stejném termínu startovat ve světové Grand Prix v makedonském Ohridu a snažit se získat celkové vítězství v této sérii.

Lenka Štěrbová má z nejdelšího domácího maratonu již tři tituly – vedle toho loňského ještě z let 2009 a 2010 a pokud by se jí podařilo naplnit papírové předpoklady, ziskem čtvrtého titulu na nejdelší venkovní trati by se vyrovnala Yvettě Hlaváčové a své mamince Lence Horáčkové-Štěrbové, které jako jediné ženy získaly tituly dokonce čtyři.

Obhajující Karel Baloun, který vloni získal titul jako první po ukončení vrcholové kariéry Rostislava Vítka, který úřadoval na nejdelší trati neuvěřitelných 15 let, nebude jediným mistrem republiky na této trati, který do závodu nastoupí. Tím druhým bude trojnásobný šampión Richard Kamas, mistr z let 1989 a 1991-92 (tehdy se samozřejmě plavala pětadvacítka), ale ještě vloni překvapivě pátý v celkovém pořadí. A letos? O titul budou jistě usilovat hlavně reprezentanti Jan Pošmourný a Matěj Kozubek, loňští medailisté, ale do celkového pořadí bude chtít promluvit celá řada dalších, další reprezentanti Vít Ingeduld a Ondřej Baumrt, ale i jiní, např. zkušený veterán Michael Mrůzek, bronzový na této trati z roku 2008, kdy se stal historicky nejstarším medailistou vůbec, nebo trojnásobný medailista na této trati Libor Smolka, který sice vloni ukončil reprezentační kariéru, ale na startu chybět nebude.

Ještě jeden zajímavý statistický údaj – na startu se objeví Jiří Brus (Trutnov), který, pokud by se mu podařilo dvacítku dokončit, by se stal v 56 letech nejstarším dvacítkářem historie. Pokusil se o to pokusil již v Mělicích, kde ale po 16 kilometrech ze závodu odstoupil. Doposavadní rekord tak stále drží Michal Moravec (FiBr), který dokončil dvacítku v Brně v roce 2012 v 54 letech, když překonal Jiřího Horkého (TJ Krnov) který posunul věkovou hranici na 52 let o rok dříve na Lipně.

Pořadatelé z Bohemians Praha vrací české dálkové plavání do Račic po 17 letech a po stejně dlouhé době i do veslařského kanálu, ve kterém se odehrává čím dál více největších světových závodů včetně OH, MS nebo Univerziád. A, pro mnohé jistě překvapivě, stejně jako časovka, rovněž využití veslařských kanálů je českým vynálezem, který následně převzaly LEN a FINA – právě v Račicích se totiž plavalo poprvé již v roce 1990, kdy se zde plaval nejdříve zkušebně závod Českého poháru a později v sezóně mistrovství ČSFR na 5 a 25 kilometrů. Český pohár se zde plaval i v následujícím roce, ale pak se dálkové plavání do Račic vrátilo znovu až v letech 1995-1997, kdy se zde nejdříve plavalo mistrovství ČR na 5, 15 a 25 kilometrů (patnáctku tehdy vyhrál zástupce dnešního pořadatele – Vladimír Srb ml.), další rok „jen“ Český pohár a v roce 1997, kdy se v Račicích plavalo naposledy, znovu MČR na 5 a 25 kilometrů. Jediným, kdo z letošních startujících na dvacítce plaval v Račicích pětadvacítku v roce 1995 a dokonce i v roce 1990 je další zástupce pořádajícího oddílu Radek Táborský, který se tak představí na nejdelší trati v Račicích po 19 resp. po 24 letech (v roce 1990 plaval také tehdy úřadující šampión Richard Kamas, který se rovněž představí po 24 letech i v letošním roce, ale po 18 kilometrech ze závodu odstoupil (a to z prvního místa!), stejně jako celá řada dalších, protože se v průběhu závodu výrazně ochladilo, rozpršelo a zvedly se nepříjemné vlny – jak Richard sám řekl, vrací se uzavřít tuto neuzavřenou epizodu).

Pořadatelé z Bohemians Praha vedle mistrovského závodu na 20 kilometrů pořádají o den dříve rovněž mistrovství ČR štafet 4 x 2 km a v obou dnech pohárové i veřejné závody na 1, 3 a 10 kilometrů resp. 100 a 500 metrů, na které jsou všichni srdečně zváni a na které se mohou přihlásit i na místě.

Jaké byly poslední dva šampionáty na nejdelší domácí trati si můžete připomenout zde:
Baloun a Štěrbová získali titul na 20km v deštivém Lipnu
Noví čeští šampióni na 20km dekorováni v Lipně n/V