Návrat dálkoplavců do Račic se podařil. Slavili Štěrbová a Kozubek

Racice 2014 20km WRacice 2014 20km MPo dlouhých 17 letech se dálkové plavání v Česku vrátilo do veslařského kanálu v Račicích. A návrat to byl víc než vydařený, podtrhnutý sehranou organizací pořádajících Bohemians, kteří úspěšně převedli domácí šampionát v nejdelším domácím maratónu z tradičního Lipna právě do Račic. Nejlepší vizitkou je okamžitě deklarovaný zájem plavců, pořadatelů, rozhodčích i zástupců sekce se do Račic vrátit i v příštím roce a dokonce se objevivší myšlenka využít ideální podmínky ve veslařském kanálu na prodloužení domácí mistrovské tratě zpět na 25 kilometrů, jak se plavalo naposledy v roce 2000 v Mělicích a o rok později na Lipně.

V sobotu se mistrovství ČR otevřelo prestižním závodem štafet mix na 4×2 kilometrů, ze kterého si zlato odnesl favorizovaný tým Kometry Brno A ve složení Jan Pošmourný, Petra Šťastná, Magda Okurková a Jakub Kočař, jehož členové zaplavali dva ze tři absolutně nejrychlejších časů vůbec. Stříbro vybojovala Slávie Plzeň D a bronz další štafeta Komety Brno B.

V neděli se pak na start postavili borci, aby se utkali o poslední mistrovské tituly, které zůstaly pro letošní rok nerozděleny, a to na nejdelší domácí trati 20 kilometrů. Počasí v neděli ráno připomínalo pozdně srpnové Lipno, déšť, vzduch 10°C, ale v průběhu závodu oblačnosti ubylo až na polojasno a výrazně se oteplilo až k 23°C. V závodě mužů to téměř do poloviny závodu vypadalo, že si na zlato brousí zuby trojice reprezentantů Ondřej Baumrt, Vít Ingeduld a Matěj Kozubek, ale po polovině se druzí dva jmenovaní od Baumrta odpoutali a v posledním z osmi okruhů nedal nejmladší z nich, teprve 18-letý Matěj Kozubek (Bohemians) nakonec stříbrnému Vítovi Ingeduldovi (P. Čes. Budějovice) žádnou šanci a po dvou titulech z mladšího dorostu a loňském titulu ve starším dorostu získal na nejdelší trati premiérový titul seniorský. Navíc svým vítězstvím již tři kola před koncem se definitivně stal vítězem celého letošního Českého poháru. Po dvou bronzech z desítky ale i Ingeduld získal stříbrem zatím svůj nejcennější kov. Ke svému bronzu z loňské pětky z Plzně pak přidal do sbírky stejný kov Ondřej Baumrt (Sl. Chomutov) a potvrdil tak svoji traťovou univerzálnost (na obou snímcích J. Kozubka vyhlášení absolutních vítězů resp. vítězek).

Finiš medailistů závodu mužů na 20km.

Kategorii starších dorostenců vyhrál celkový vítěz Matěj Kozubek a kategorii mladších pak jeho bratr Tomáš Kozubek (oba Bohemians) před pardubickým duem Daniel Čaban a Josef Jurica. Úspěšným finišerem dvacítky se stal i 56-letý Jiří Brus (Loko Trutnov), který se tak stal historicky nejstarším dvacítkářem v cíli závodu.

V závodě žen způsobem start cíl přesvědčivě kralovala obhájkyně titulu Lenka Štěrbová ml. (SC PA Pardubice) a získala tak svůj již čtvrtý titul z dvacítky, čímž se vyrovnala legendám Yvettě Hlaváčové a své mamince Lence Horáčkové – Štěrbové. Na rozdíl od mužů, kde se vyjma vloni celkově třetího Kozubka na stupních vítězů všichni vystřídali, Štěrbová na ně nepřetržitě stoupá od roku 2009 (zlato 2009, 2010, 2013 a 2014 a sříbro 2011 a 2012) a letošní zlato je tak jejím již šestým cenným kovem z nejdelšího maratonu. Také stříbrnou medaili totiž dokázala vybojovat její obhájkyně – Pavlína Kubátová (SC PA Pardubice), která zároveň vyhrála kategorii starších dorostenek, kde rovněž obhájila loňskou pozici. Díky zlatu dokázala Štěrbová v průběžném vedení Českého poháru přeskočit o pouhopouhé dva body právě svoji oddílovou kolegyni Kubátovou (1207 vs. 1205 bodů) a o celkové vítězce tak budou rozhodovat zbývající závody v Pastvinách, Stéblové (Machač) a Krnově. Bronz vyplavala Michaela Ulipová (Slávie Plzeň), pro kterou je bronz z dvacítky také po několika dorosteneckých medailích první seniorská. Zároveň získala stříbro v kategorii starších dorostenek před Petrou Šťastnou (Kometa Brno). Zlato mezi mladšími dorostenkami získala při své premiéře na nejdelší trati pardubická Pavla Avramová před Petrou Hauerovou (Slávia Plzeň) a Nikolou Čtvrtníčkovou (Kometa Brno).

Finiš medailistek závodu žen na 20km:

V Račicích se plavala ještě desítka Českého poháru, která byla zajímavá především tím, že se v ní po dvouleté mateřské přestávce představila Jana Pechanová (Kometa Brno) a uvedla se hned jednoznačným vítězstvím. Závod mužů vyhrál Davide Molinaro (Bohemians). O body se soutěžilo i mezi žáky, kterým po Račicích, kde tříkilometrový závod vyhráli Michaela Vodičková (RPl), Rostislav Šimůnek (KIN), Alžběta Hrušková (KomBr) a Milan Opava (SlPl), zbývá již jen závod na Pastvinách a superfinále ve Stéblové, kde se definitivně rozhodne o vítězech a dalším pořadí Českého poháru jednotlivých žákovských kategorií.