Rozhovor s Matějem Kozubkem po jeho šestém místě na Mistrovství světa juniorů

Asi hodinu a půl po skončení závodu, ve kterém Matěj Kozubek dosáhl životního výsledku v podobě šestého místa, jsme spolu seděli na divácké tribuně, před námi v typicky bíle zabarvené vodě balatonského jezera právě bojovaly mladší juniorky na své pětikilometrové trati, a my jsme si povídali o průběhu celých sedmi a půl kilometru. A jak vlastně Matěj celý závod viděl?

Další otázka se sama nabízela. V letošní sezóně se postupně plavalo juniorské Mistroství Evropy i Mistrovství světa. Matěj je jediný český plavec, který se aktivně zúčastnil obou těchto vrcholných soutěží, a tak mohl oba závody porovnávat.

Maďarští organizátoři nejenom, že udělali závod mnohem zajímavější pro diváky tím, že se plavalo na kratším 1.25 km okruhu, který plavci obkroužili celkem šestkrát, ale připravili koridor u krmícího mola tak, že plavce k němu přímo zavedl. Nestalo se tak to, co v Záhřebu, že plavci sice jeli okolo mola, ale ideální trasa vedla mimo dosah krmících tyčí a tak se na MEJ plavalo v 25°C horké vodě bez krmení. I to byl patrně jeden z důvodů, proč Matějovi v Záhřebu na posledním kilometru došlo. Na Balatonu se občerstvovalo a Matěj bojoval až do konce o medaili. Jak to vypadalo z jeho pohledu? Vyhovovala mu balatonská varianta?

Ke konci pátého kola došlo k zajímavé situaci, kdy ruští plavci na čele zpomalili. Vypadalo to na dohodnutou taktiku, že takto přijedou na poslední občerstvení a posléze to zkusí utrhnout. Jak tuto situaci viděl Matěj?

V posledním kole se nejprve utrhla šestičlenná skupina, ve které byli dva Rusové, dva Francouzi, Venezuelan a, k naší velké radosti, také Matěj. Pak se od této šestice odtrhla dvojice Rus Evsikov a Venezuelan Vera, kteří si to nakonec rozdali o zlato. Za nimi zamířil druhý Rus Beljajev, který ale po otočení kolem poslední obrátkové boje skončil zpátky mezi Francouzi a Matějem. Tato skupinka tedy bojovala o bronz. Matěj jel většinou na jejím konci, ale byla vidět jeho snaha o vylepšení aktuálního postavení. To se sice nepovedlo, ale bylo z toho skvělé šesté místo. Celá situace z Matějova pohledu:

Někde v tento okamžik nejenže skončil náš krátký rozhovor o závodě, ale také čelo závodu mladších juniorek končilo svůj závod, což Matěje značně překvapilo, protože si myslel, že jim zbývá ještě jedno kolo. Naštěstí ve svém vlastním závodě si šest kol spočítal dobře, takže mu tento omyl jistě odpustíme :-)