Dálkoví plavci roku 2014 dle FINA jsou Cunha a Carmo

Carmo Cunha China 2014Hlavní město Kataru Dauhá není momentálně jen dějištěm právě probíhajícího mistrovství světa v krátkém bazénu, ale rovněž centrem dění a rozhodování celé světové plavecké federace FINA, jejíž nejvyšší orgány šampionát v Kataru využívají k jednání a zasedání. Sešlo se tak např. i FINA byró a přijalo za nové členy FINA Gabon, Sv. Martin a Belize, čímž se počet členů zvýšil na 207. Dále zasedal vůbec nejvyšší orgán FINA, Mimořádný Kongres FINA, a za účasti 155 delegátů schválil změny některých pravidel a řádů, mj. zoficiálnil High Diving jako šestou disciplínu plaveckých sportů, včlenil do svých řádů etický kodex a mj. v dálkovém plavání uzákonil povinnost dohmátnout na cílovou desku, což kupodivu v pravidlech doposud chybělo.

Zároveň FINA na závěr světového konventu FINA World Aquatics Conventions a semináře FINA Swimming Coaches Golden Clinics uspořádala Večer hvězd, kde slavnostně odhalila své sportovce roku v jednotlivých plaveckých sportech. Ty tradičně volili členové FINA Bureau, technických komisí, delegáti všech členských zemí, zástupci odborných médií a další experti. V dálkovém plavání se jimi stali oba vítězové světového poháru Brazilci Ana Marcela Cunha a Alan do Carmo. Brazilci tak potvrdili vzestupnou formu svých maratónských plavců, která pomalinku graduje před OH 2016 u nich v Brazílii. Vždyť již vloni se vítězkou ankety mistryně světa Poliana Okimoto a na ní nyní navázali o generaci mladší Cunha a Carmo (oba na snímku v říjnu v čínském Chun’an při předposledním maratónu světového poháru, který opanovali shodně právě oni dva). Ocenění je skutečně prestižní, vždyť např. vloni vyhráli mistři světa Okimoto a Thomas Lurz a předloni pak olympijští vítězové Eva Risztov a Oussama Mellouli.

22-letá Ana Marcela Cunha dokázala zvítězit v anketě již v roce 2010. A letos si o to řekla famózní úspěšností v desetikilometrových maratónech světového poháru. I v obrovsky vyrovnané konkurenci, kde se hned dvacítka plavkyň rve o stupně vítězů a žádná z nich na nich nepřekvapí, dokázala zvítězit hned v pěti závodech a na stupně vítězů se dostat ve všech osmi z nich. Světový pohár tak vyhrála dokonce již potřetí po vítězstvích v letech 2009 a 2010. K tomu dokázala letos vyhrát i prestižní maratón série Grand Prix Capri – Neapol na 36 kilometrů v novém rekordu 6:24 hod. Během své řeči v Dauhá Cunha řekla: “ Byl to rok plný těžké a obětavé práce a nekonečných hodin tréninku. Ale nyní, na závěr roku a s tímto oceněním v rukou to vše za to stálo. Před sebou ale mám další velký cíl – Kazaň a pak především Olympiádu doma v Brazílii v roce 2016.”

Její 25-letý krajan Alan Lopes Mamédio do Carmo se rovněž stal vítězem celého světového poháru. V něm zvítězil ve dvou závodech.

V ostatních plaveckých sportech byli stejným titulem oceněni:

PLAVÁNÍ
Chad Le Clos (RSA) – vítěz světového poháru (FINA/MASTBANK Swimming World Cup), 2x vítěz Commonwealth Games
Katinka Hosszu (HUN) – vítězka světového (FINA/MASTBANK Swimming World Cup), 5 světových rekordů, 6 medailí na ME

SKOKY DO VODY
Cao Yuan (CHN) – vítěz světového poháru, 2x vítěz Asian Games
Liu Huixia (CHN) – vítězka světového poháru, vítězka Asian Games

HIGH DIVING
Orlando Duque – vítěz světového poháru, jediný obhájil vítězství v anketě z roku 2013
Rachelle Simpson – vítězka světového poháru, vítězka Red Bull Cliff Diving World Series

SYNCHRO
Huang Xuechen – vítězka světového poháru, 3x vítězka Asian Games

VODNÍ PÓLO
Filip Filipovic – vítěz světové ligy, mistr Evropy, stříbro v lize mistrů
Maggie Steffens – vítězka světové ligy i světového poháru