Nejlepšími českými maratónci roku 2014 Rybářová a Kozubek

sportovec_csps_2014Začátek roku je vždy ve znamení nejenom přípravy na další závodní sezónu, ale i hodnocením předchozího sportovního roku a vyhlášením jeho nejlepších sportovců. Ti nejlepší z celého Českého svazu plaveckých sportů byli letos slavnostně představeni právě před chviličkou v řecké taverně KRÉTA v Praze – Podolí, téměř v dohledu Plaveckého stadiónu, který každý z oceněných velice dobře zná. V kategorii dálkových plavců vyhrála ta, která zanechala v loňském roce ve světě nejviditelnější stopu – celková vítězka světového ultramaratonského poháru Grand Prix Silva Rybářová (Kometa Brno, trenér Zdeněk Tobiáš). Silva měla vloni životní sezónu, vyhrála tři maratóny Grand Prix v Santa Fé (Argentina), Magogu (Kanada) a Ohridu (Makedonie), dvakrát vybojovala druhé místo v Hernandarias (Argentina) a v St. Jean (Kanada) a spolu s dalšími umístěními v Mexiku a v Itálii ji to vyneslo před věčnou konkurentku Argentinku Pilar Geijo k celkovému triumfu. K tomu Silva získala tři domácí tituly (bazénová pětka a desítka a venkovní časovka na 5km), o pět vteřin ji unikl český rekord na 10.000 metrů, získala nejlepší umístění z našich reprezentantů na Mistrovství Evropy v Berlíně (9. místo na 25km) a k tomu ji jen o 14 bodů uniklo třetí místo v celkovém Českém poháru. Silva tak úspěšné završila cestu anketou po třetím místě a dvou druhých místech až k tomu nejvyššímu. Vyhrála suverénně před druhým Matějem Kozubkem (Bohemians, trenér Jan Srb) a třetí Lenkou Štěrbovou (SC PA Pardubice, trenér Josef Nalezený) (všichni tři společně s Magdou Okurkovou na snímku Jana Srba z vyhlášení).

Stejně tak suverénně jako Silva v seniorské kategorii (49% všech hlasů), vyhrál Matěj Kozubek (Bohemians, trenér Jan Srb) podle očekávání v kategorii juniorů (dokonce 59% všech hlasů). K tomu ho předurčovalo jeho fantastické šesté místo na mistrovství světa juniorů na Balatonu, všech (!!) pět mistrovských juniorských domácích titulů (5km a 10km bazén, 5km časovka a maratóny na 10km i 20km), premiérový seniorský titul na 20km, celkové vítězství v Českém poháru, bojovný výkon na MEJ v Záhřebu a české juniorské rekordy na 10.000m, 15.000m i 20.000m. Matěj navíc dokázal v nevyzpytatelné anketě vítězství obhájit, což se před ním v téměř 30-leté historii ankety povedlo pouze Janě Pechanové a Yvettě Hlaváčové mezi seniory a Lence Štěrbové mezi juniory. Druhá skončila Pavlína Kubátová (SCPAP) a třetí Petra Šťastná (Kometa Brno).

Nejlepším zimním plavcem byla rovněž jednoznačně (52%) vyhlášena Magda Okurková (FIDES) za tituly mistra světa v ZP ve Finsku (Rovaniemi) a výkony v Českém poháru ZP. Druhá skončila loňská vítězka Aneta Lokajová (Univerzita Brno) a třetí Jakub Valníček (I.PKO). Celkovou vítězkou celé anketo o nejlepšího sportovce ČSPS se pak stala polohovkářka Barbora Závadová (KPS Ostrava).