Vzácná obojživelnost Renaty Novákové a Rostislava Vítka

Vitek 20K Lipno 2012Je téměř tradicí, že se počátek dálkoplavecké sezóny, představovaný bazénovým šampionátem, letos na 5 kilometrů, kryje s koncem zimní otužilecké sezóny. Letos tomu není jinak a nadcházející mistrák v Praze Podolí následuje přesně týden po vyhlášení celkových vítězů zimních klání ve studené, chladné či ledové vodě v Nové Pace. Vítězství v kategorii mužů i žen si přitom vyplavali otužilci, kteří se oba představí i v Podolí v teplé padesátce, což je skutečně obdivuhodná obojživelná kombinace. Renata Nováková (SC PA Pardubice) a Rostislav Vítek (FIDES Brno, ale Kometa Brno v dálkovém plavání) tak dokázali velkou všestrannost a odolnost a boří přitom mýty o pomalosti otužilců. Zatímco Renata Nováková se stále nachází na počátku své plavecké kariéry, byť je již zkušenou plavkyní ve venkovních vodách s dvěma pátými místy v celkovém pořadí Českého poháru v dálkovém plavání a dorosteneckou medailistkou v tomtéž žebříčku, jméno Rostislava Vítka se vrátilo na štítky vítězů pohárů naší sekce dálkového a zimního plavání po třech letech.

Vítek (na snímku z Lipna 2012 po zisku jeho posledního titulu na 20 kilometrů) se totiž stal teprve čtvrtým plavcem v historii, který dokázal vyhrát dlouhodobou soutěž jak v dálkovém tak v zimním plavání. 9-násobný vítěz Českého poháru v dálkovém plavání z let 1997-2000 a 2008-2012 dotáhl letošní otužileckou sezónu k nejúspěšnějšímu možnému konci, což se před ním podařilo pouze Davidovi Čechovi (Univerzita Brno, 4 celková vítězství v Českém poháru v dálkovém plavání v letech 2003-2006 a jedno v zimním v sezóně 2009/2010), Lídě Jelínkové (VCHZ Pardubice, 5 vítězství v ČP DP 1984-1988 a 1 v zimním v sezóně 1984/1985) a jako první vůbec Janě Dvořákové (Spartak Jihlava, 3 vítězství v ČP DP 1980-82 a v zimě 1980/81). V soutěži družstev se to podařilo pouze, ale zato opakovaně, plavcům VCHZ Pardubice v 80. letech 20. století.

Jak Vítka, tak Novákovou můžeme vidět již v neděli při MČR pořádaném Bohemians Praha v Podolí při jejich rychlé přeorientaci zpět na dlouhé tratě.