Novými mistry ČR na 5000m Jan Micka v českém rekordu a Bára Picková

V pražském Podolí proběhlo v neděli v režii pořadatelské Bohemians Praha mistrovství republiky na 5000VZ. Letos okořeněné nejenom bojem o mistrovské medaile ale i o velmi přísné limity pro Mistrovství světa v Kazani na 5, 10 a 25km, reflektující loňské nepříliš úspěšné reprezentační vystoupení na Mistrovství Evropy v Berlíně. Na start nastoupili i oba obhájci seniorských titulů, Jan Micka (USK) a Silvie Rybářová (Kometa Brno), takže se bylo na co dívat. Mezi muži o vítězství dvacetiletého Jana Micky, minulý týden v Plzni splnivšího olympijský A-limit na 1500VZ do Ria, nikdo nemohl pochybovat, takže šlo jen o čas, a ten byl nakonec parádní – 53:09 minut a nový český rekord, kterým překonal svůj vlastní dva roky starý zaplavaný rovněž v Podolí. Micka tak získal na bazénové pětce svůj čtvrtý (!) titul v řadě, což se žádnému jinému muži v historii nepovedlo, a odpoutal se od dvojnásobných úspěšných obhájců Vlastimila Burdy a Jana Pošmourného, kteří vyhráli v řadě třikrát v letech 1998-2000 respektive 2009-2011. Stříbrnou medaili vybojoval v osobním rekordu Ondřej Baumrt (Slávie Chomutov), který se tak vrátil na stupně dálkoplaveckých vítězů na nejkratší mistrovské trati prvně od bronzu na 5km v Mělicích v roce 2013. Bronz získal rovněž v osobním rekordu Karel Baloun (Kometa Brno), který má ve sbírce dokonce již (až) stříbro z Pardubic 2010. Rovněž další borci plavali v osobních rekordech a tak jsme mohli vidět vůbec nejrychlejší mužskou pětku v historii. Čas Honzy Micky je dokonce lepší, než dosavadní maximum zaplavané v Čechách v roce 2008, kdy ještě do Pardubic jezdila celá Evropa, která teprve o rok dva později začala pořádat bazénové pětky. Tehdy italský reprezentant Luca Ferretti zaplaval 53:26, takže nyní můžeme v klidu říci, že rychlejší pětku nejenom žádný Čech, ale ani nikdo v Čechách nezaplaval. Micka navíc pohodlně splnil limit pro MS DP v Kazani. Pro nejdelší maraton ho splnili rovněž Baumrt s Balounem a čtvrtý Ingeduld. Naopak o pouhých 9 vteřin to tentokrát nevyšlo pátému Dmytrijevovi a šestému M. Kozubkovi. 

Zatímco chlapi byli rekordně rychlí, ženský plavaly naopak rekordně pomalu. V takovém závodě pak dokázala obhájkyni Rybářovou porazit zkušená Bára Picková (Kometa Brno), která zaslouženě a jako jediná z prvních v cíli doplavala v osobním maximu a konečně vybojovala zlatou medali po čtyřech stříbrných a bronzových kovech získaných od roku 2009 do loňské bronzu z Pardubic. Silvie Rybářová brala po nemoci stříbro a Alena Benešová (USK), vítězka kategorie starších dorostenek, která má ale dokonce již seniorské stříbro z před dvou let, bronz. Honba za limity bude pokračovat příště.

V kategorii starších dorostenců se zlatem blýskli budějovický Ondřej Zach (KIN) a již zmíněná Alena Benešová (USK). V kategorii mladšího dorostu titul vybojovali Filip Chrápavý (FaBr) a Anna-Marie Benešová (USK), která jako jediná dokázala v dorosteneckých kategoriích titul obhájit. Navíc vrátila stříbrné Michaele Štěrbové (SCPAP) porážku z loňské mistrovské pětky na otevřené vodě. Za zmínku rozhodně stojí i nové masters rekordy Šárky Landsmannové (Bohemians, M-D) a další z mnoha Michaela Mrůzka (TJ Krnov, M-E).

Mistrovství ČR proběhlo rovněž na žákovských tratích – mistry ČR v jednotlivých ročnících mladšího žactva na 3000VZ se stali David Řezáč (MPKÚ), Jan Drahoš (RPl), Hedvika Mikulíková (KIN) a Blanka Lelková (SOPKo) a na 5000VZ staršího žactva Vojislav Štěrba (SCPAP), Jiří Grabovski (KomBr), Tereza Muselová (Boh) a Lucie Zubalíková (OSPHo), přičemž Štěrba a Zubalíková mají tituly již z loňského roku z předchozí kategorie.