O Hostivařského vytrvalce

Hostivarsky vytrvalec 2015_2Hostivarsky vytrvalec_2015_MatesDálkové resp. venkovní plavání má mnoho specifik, kterými se liší od plavání v bazénu, v jeho bezpečí, podél drah, nad vodícími čárami, v pro organizmus nijak náročné nebo spíše relaxační teplotě vody, bez nároků na navigační inteligenci či zkušenosti, bez nároku na změnu či přizpůsobení se techniky podmínkám, vlnám, proudům, mělčinám, větru, bez nároku na taktizování v balíku plavců, na nutnost dívat se při plavání před sebe i kolem sebe, obeplavávání bójek atd. atd. S těmito všemi odlišnostmi a nástrahami si vedle venkovních, tj. dálkových a zimních plavců, musí poradit i triatlonisté, kteří navíc, pro mnohé asi překvapivě, činí podle oficiálních statistik největší porci sportovců, kteří se zahrnují pod globálním pojmem “open water swimming” (v mnoha zemích mají společné bezpečnostní procedury, pravidla, pořadatelsky se prolínají apod.).
Není tedy překvapením, že mnozí z nich si chtějí před jejich prvním TT v sezóně vyzkoušet vedle své připravenosti a výbavy i specifika venkovního plavání. Z těchto pohnutek tak vznikl závod O Hostivařského vytrvalce, jehož třetí ročník se odehrál již minulý týden a byl tak ve skutečnosti prvním venkovním závodem u nás, ještě o více než týden dříve než nadcházející Pohár Lídy Jelínkové v Mělicích a o dva dny dříve než bazénové mistrovství republiky na 10km.
V příjemné atmosféře (na prvním obrázku J. Kozubka start závodu), pod taktovkou Pavla Mužíčka a spol., na čtyřech okruzích s triatlonovými odlišnostmi, tj. výlezem na molo, jeho přeběhnutím a následným skokem do dalšího kola (ostatně o tuto odchylku od pravidel plavání se pokusili např. již organizátoři ČP DP v Jablonci, ale nepodařilo se jim tuto věc, běžnou v mnoha plaveckých velmocích včetně Německa, USA, Austrálie aj., úspěšně aplikovat a prosadit) a s možností plavat v neoprénu (v některých zemích, např. Německo, Dánsko, Norsko aj., opět časté, s rozlišením kategorií „s“/“bez“ či hendikepem cca 8% pro plavající v neoprénu), tak proběhl při teplotě vody 17°C zajímavý podvečerní závod, v němž změřili na trati 1,85km síly triatlonisté, plavci i otužilci v kategoriích bez neoprénu, s neoprénem a ve věkových kategoriích do 24, 34 a nad 35 let, a v němž celkově zvítězil plavecký reprezentant Matěj Kozubek (Bohemians; na druhém snímku při skoku do jednoho z kol) před masters medailistou z MS v Montrealu (200M) Milošem Aišmanem a Štěpánem Krátkým (OT SK SPORTPRESTIŽ).
Více takových akcí! 📄 Hostivařský vytrvalec - výsledky