Vítězem Memoriálu MUDr. Jaroslava Fichtla se stal Karel Baloun

MCR Bolevak stdorky 2015

Bolevak 5km muzi MCRBěhem minulého slunečného víkendu se v Plzni na Boleveckém rybníku, na pláži Ostende, konaly dálkoplavecké závody. V jejich rámci se uskutečnilo Mistrovství ČR na 5 km intervalovou metodou a MČR na 10km s hromadným startem. V sobotu vše v Plzni začalo závodem žáků na 3 a 5 km a pokračovalo závody veřejnosti na 148 metrů, kde se představilo přes třicet plavců. Do mistrovského závodu na 5 km jsme obdrželi přes 110 přihlášek, ale nakonec startovalo 95 plavců. Závod probíhal se strachem z možné bouřky, která hrozila ze severní i jižní strany, ale nakonec v místě závodu až do jeho skončení zůstalo víceméně slunečné počasí. Plavcům znepříjemňoval závod pouze silnější vítr. Plavala se čtyři kola o délce 1250 metrů. Po prvním kole byl ve vedení o několik sekund Jakub Tobiáš, ale postupem času se rozdíly mezi nejlepšími zmenšovaly a v cíli se nakonec z lehce překvapivého vítězství radoval Karel Baloun (KomBr). Ten jako jediný pokořil hranici 55 minut a po mírném útlumu jsme ho viděli opět na nejvyšších stupíncích. Na druhém místě finišoval Vít Ingeduld a bronzovou příčku obsadil Jakub Tobiáš (oba KomBr, všichni tři na druhém snímku Z.Tobiáše). U žen byl závod nakonec překvapivě jednoznačnou záležitostí. Pro první místo si doplavala Silvie Rybářová (vítězka Celkového pořadí World Grand Prix 2014), před oddílovou kolegyní Bárou Pickovou (KomBr) a stále ještě mladší dorostenkou Míšou Štěrbovu (SCPAP).

Na neděli již bylo připravené počasí bez většího větru, a tak se podmínky zhoršily pouze pro pořadatele, kteří museli opět „vytrpět“ na břehu další tropický den. Do závodu na 10 km s hromadným startem vyrazilo celkem 54 závodníku. Již po startu se utvořila velmi silná sedmičlenná skupina, tu tvořilo kromě šesti předpokládaných mužů (Baloun, Baumrt, Ingeduld, Kozubek, Kútnik, Tobiáš) i velké překvapení druhého dne a to čtvrtá žena sobotního závodu Alena Benešová (USK). Ta se ve vedoucí skupině udržela tři kola a vytvořila si tak rozhodující náskok, její mezičas v polovině závodu (56:11) by byl býval s přehledem stačil na vítězství předchozí den. První skupina pohromadě jela až do šestého kola, kdy pomalu začal odpadávat Kuba Tobiáš následovaný Ondrou Baumrtem, a tak do posledního osmého kola společně najížděla již jen čtveřice plavců. Z vítězství se nakonec radoval Honza Kútnik, který ve finiši o vteřinu porazil Matěje Kozubka z pražského Bohemians. Na třetím místě doplaval sobotní vítěz Karel Baloun. V závodě žen bylo od prvního okruhu celkem jasno a o titul mohla Alenu Benešovou připravit jen osobní chyba či nějaké zranění, to se naštěstí pro ni nestalo a Alča si pro titul doplavala. O druhé místo do posledních chvil sváděla souboj odpočinutá Lenka Štěrbová (SCPAP) se Silvií Rybářovou. Tento souboj nakonec dopadl lépe pro zkušenější Silvu. Po skončení závodu jsme ještě viděli velmi kvalitně a početně obsazený závod na 3 km, kde mimo starších žáků startovalo v kategoriích masters a dospělých přes 50 plavců. Pak ještě závod žáků na 1 km a nakonec opět závod veřejnosti, kterým se celý sportovní víkend uzavřel.

V hlavních závodech, a to v memoriálu Honzy Tykvarta v kategorii dorostu a memoriálu MUDr. Jaroslava Fichtla v kategorii dospělých, bylo podmínkou zaplavat nejlepší “součet“ časů na 5+10 km, bez rozdílu pohlaví. V kategorii dorostu zvítězil Tomáš Ludvík z Lokomotivy Beroun před plavcem domácí Slavie, Petrem Dvořákem, a na třetí místo se díky výbornému času na 10 km probojovala Alena Benešová a na domácího Davida Šebestu zbylo až čtvrté místo . Ve druhém hlavním závodě se vítězem stal Karel Baloun před Víťou Ingeduldem a třetí byl Jan Kútnik, vítěz 10 km trati. Vítězové obdrželi originální putovní poháry s vyrytými portréty Honzy Tykvarta a doktora Fichtla. Z domácích plavců nám udělal asi největší radost Petr Dvořák, který zvítězil v kategorii staršího dorostu na 10 km a na 5 km obsadil 2. místo. Stříbrnou medaili v kategorii staršího dorostu získala v obou závodech Míša Ulipová (vyhlášní starších dorostenek na 10km na fotce, zdroj: USK) a v kategorii mladšího dorostu David Šebesta. V kategorii mladšího dorostu pak druhé místo na 10 km a třetí místo v závodě na 5 km obsadila Petra Hauerová, třetí v 10 km závodu ve stejné kategorii Magda Soukupová.

Doufáme, že počtem startujících i celkově všech startů, se stane plzeňský víkend opět největší akcí uplynulého roku. Všem za účast velmi děkujeme!