Matěj Kozubek si přijel pro vítězství z Balatonu

Matěj KozubekJiž po 41. se sešli na Brněnské přehradě dálkoví plavci k maratonu, který nese v posledních letech název Garoma+ maraton. Jak se zdá, byla definitivně opuštěna tradiční trať při pravém břehu, kde přidáním zastávky lodní dopravy bylo vytvořeno další kolizní místo. Voda, která měla ještě na počátku týdne slibných 22° C, se do neděle ochladila na 18,5° C. Na všech tratích však odstoupilo jen minimum závodníků

Loňskými vítězi hlavního závodu na 15 km byli Matěj Kozubek (Boh) a Silvie Rybářová (KomBr). Zatímco Kozubek, který den před tím startoval na závodu Světového poháru na Balatonu, do Brna dorazil. Rybářová se o obhajobu prvenství nepokusila. Již od startu tak bylo jasné, že pokud doplave, zajistí si prvenství v soutěži žen jediná účastnice Renata Nováková z Pardubic. Mezi muži se záhy usadila na čele trojice bratři Kozubkové a Jakub Tobiáš (KomBr). Jestliže dík omezením krajními body bylo při pravém břehu pětikilometrové kolečko poněkud kratší, podařilo se organizátorům v tomto roce překonat rekord ve zkrácení tratě. Již po prvním kole bylo zřejmé, že deklarováných dvaapůl kilometrů, má minimálně o 300 metrů méně. V situaci, kdy bylo ve vodě 14 plavců na 15 km a 25 na 10 km se však již s touto chybou nedalo nic dělat. Každopádně vedoucí trojice z patnáctky ujela i plavcům z desítky a zdálo se, že bude společně bojovat až do cíle. Ukázalo se však, že Matěj jenom přizpůsobil tempo Tomášovi a v posledním kole za to pořádně vzal. Ujel o 22 vteřin Tobiášovi a o více než tři minuty svému mladšímu bratrovi. Novákové stačilo doplavat více než 40 minut za absolutním vítězem.

Na desítce se usadila v čele čtveřice, když ženám Pavle Avramové (SCPAP), Petře Štastné (KomBr) a Veronice Milerské (UnBr) stačil pouze jediný muž Daniel Čaban (SCPAP). Čtveřice se v průběhu celého závodu střídala ve vedení. V dramatickém závěru, který se neobešel bez emocí na břehu, rozhodly dvě desetiny ve prospěch Avramové. Spolu se Šťasnou porazily o čtyři vteřiny Čabana. Třetí mezi ženami a čtvrtá absolutně doplavala Milerská, která závěr vypustila, s téměř půlminutovou ztrátou. Faktem je, že druhý muž Michael Mrůzek ml. (TJKr) doplaval absolutně pátý a třetí na stupních vítězů mezi muži Petr Matěna (SCPAP) až sedmý.

Pětikilometrovou trať pořadatelé upravili tak, že se svou délkou blížila vypsané vzdálenosti, i když i tentokrát byla o něco málo kratší. Vydalo se na ni celkem 73 plavců. Podle výsledků v cíli se dalo říct, že se spíše jednalo o otevřené mistrovství Brna. Mezi prvního Tomáše Veškrnu a třetího Filipa Banského (oba KomBr) se vmáčkl Tomáš Kozubek, který se představil již na druhé trati stejně jako Aleš Rucký (SCPAP) a Radek Táborský (Boh). Ten skončil jako desátý a současně druhý „nebrněnský“ plavec.

Mezi ženami za Zuzanou Čarneckou a Anežkou Hruškovou (obě KomBr) doplavala Vendula Marková (UnBr). V této soutěži se v první patnáctce umístily jen čtyři závodnice, které nestartovaly za brněnské oddíly.

Mírným zklamáním pro pořadatele byla kilometrová trať, která podle přihlášek slibovala rekordní účast. Polojasno, teplota vzduchu okolo 18° C, vítr a místy nějaká ta kapka však řadu příchozích odradila. Na trať se tak vydalo v kategoriích dospělých a žactva pouze 15 plavců. Absolutní vítězkou se stala Kristýna Hrušková (KomBr), která těsně porazila bývalého reprezentanta na motýlkových tratích Vladimíra Dorňáka (SlHa).

Jestliže můžeme být spokojení s celkovým počtem účastníků, nemůžeme nevidět, že na kvalitě se mítinku leccos nedostávalo. Zejména v soutěži žen chyběla minimálně polovina české špičky a také mezi muži jsme postrádali nejméně čtveřici plavců, kteří by bojovali o vítězství. Šetřili se snad někteří na Seč, kde se bude tuto neděli rozhodovat o nominaci na MS v Kazani?