Ingeduld premiérově a Štěrbová počtvrté zvítězili na Seči

Sec 2015 20km muziPremiérové vítězství na 20 km Víta Ingedulda z Komety Brno a již čtvrté vítězství Lenky Štěrbové ml. z domácího SCPA Pardubice na 41. ročníku Memoriálu Miroslava Kroufka na Sečské přehradě – to byly hlavní hrdinové nedělního závodu Českého poháru. Teplota vody „vyšplhala“ jen na 18°C a tak řádně prověřila aktéry nejdelšího závodu, ve kterém bojovali muži i ženy o to, kdo pojede na MS do Kazaně na trať 25 km. V čele se usadila trojice Vít Ingeduld a Karel Baloun (oba Kometa) a Matěj Kozubek (Bohemians) a bok po boku tak vydrželi až do poloviny závodu. Pak pole roztrhal brněnský Ingeduld, který postupně navyšoval svůj náskok a nakonec vyhrál s náskokem téměř čtyř minut před Balounem, třetí Kozubek, handicapovaný břišními potížemi, pak ztratil na vítěze sedm minut (všichni tři při vyhlášení na fotce J. Nalezeného). Na startu bylo celkem 14 plavců. Chladnější voda „nepustila“ do cíle tři plavce, jeden nestihl průjezdní limit na 10 km. Naopak si vodu pochvalovali Radek Táborský (Boh) a Aleš Rucký (SCPAP), kteří závod absolvovali v rámci přípravy na letošní pokus o zdolání úžiny mezi anglickým Doverem a francouzským Calais.

V soutěži žen startovaly dvě plavkyně Komety a dvě plavkyně z domácího klubu. V čele se usadila Silva Rybářová (Kometa), před domácí Lenkou Štěrbovou, ale nevydržela tam moc dlouho. Už od třetího kola začala ztrácet a po osmém kole závod vzdala. To už ve vodě nebyla ani její oddílová kolegyně Petra Šťastná a tak v cíli slavily double obě pardubické plavkyně – Lenka Štěrbová ml., která na Seči vyhrála nejdelší závod už po čtvrté, druhá Renata Nováková si upevnila vedení v celkovém pořadí Českého poháru.

V závodě na 5 km mužů si pro vítězství doplaval domácí Josef Jurica, který o dvacet jedna vteřin porazil vítězku ženského závodu Veroniku Milerskou z University Brno. V závodě na 3 km žactva si v kategorii ročníku 2001-2002 pro vítězství doplaval Vojislav Štěrba (SCPAP) a Anna Pavlíčková (Kometa), v kategorii mladšího žactva pak Tomáš Chocholatý (Slavie Plzeň) a Kristýna Hrušková (Kometa).