Tradiční závod z Rujány do Stralsundu s tisícovkou plavců

Sundschwimmen 2015 Tom MaronPřeplavba mořské úžiny mezi německým ostrovem Rujána a hanzovním městem Stralsund o délce 2315 metrů je jedním z nejtradičnějších plaveckých akcí v Evropě. Vždyť se pořádala již ve 20. letech 20. století, prvními vítězi se roku 1926 stali Franz Wegner a Emmi Grotnemann, ve třicátých letech ji zneužila nacistická propaganda a ve 40. a ještě 50. letech se plavala jako mistrovství Německa resp. mořské mistrovství NDR. Od roku 1965 ji jako Sundschwimmen každoročně pořádají němečtí záchranáři (DLRG) a letos tak uspořádali její 51. ročník. Pravidelně rostl počet účastníků, kteří až do konce tisíciletí vždy na startu oslavovali oznámení rekordní účasti, až jej z bezpečnostních důvodů záchranáři omezili na maximální počet jednoho tisíce plavců. Dostat se tak do závodu dnes vyžaduje čím dál častější přihlášku – startovní listina bývá uzavřena již v polovině ledna. Vloni při 50. výročí povolili pořadatelé několik vyjímek a tak na start nakonec pustili rekordních 1059 plavců. Letos 1009 a jak vypadá start takové tisícovky natěšených plavců můžete vidět na videu pod článkem.

Každoročně se přepisují rovněž záznamy o počtu startů v Sundschwimmen, ale zatím nejdelší rozpětí mezi prvním a posledním startem drží vítězka z roku 1932 Irma Struck (roz. Hübner), která se zúčastnila ještě v roce 1994.

Závod je populární i v Čechách, odkud se ho od 70. let zúčastnily desítky českých plavců, včetně našich nejslavnějších dálkoplaveckých a otužileckých jmen nebo celkových vítězů Vladimíra Srba ml. (Bohemians) v roce 1995 a Martiny Matějíčkové (dnes Hanušové, SC PA Pardubice) o rok později. I letos na Rujáně nechyběli někteří tradiční účastníci – v extrémně teplé vodě (23°), extrémním horku a extrémně nízkých vlnách doplavali 21. Radek Táborský, 98. Jiří Juška a 127. Jan Kasal. Na snímku je celkový vítěz 19-letý Tom Maron z Brém. A start pro inspiraci je k zhlédnutí zde: