Mistry světa Wilimovsky a Mullerová a prvních 20 maratonců pro Rio

Kazan treninkPředevčírem a včera se na mistrovství světa odehrály prémiové závody na olympijské desítce. Prémiové proto, že maratón byl zároveň prvním kvalifikačním kláním pro olympijské hry v Riu a proto známe prvních 10 plavců a 10 plavkyň, kteří si účast vybojovali. Zároveň je o něco jasněji, které federace mají díky úspěchu v prvním kvalifikačním závodě uzavřené dveře do druhého kvalifikačního závodu příští rok v červnu v Setúbalu, na stejném místě jako před Londýnem v roce 2012, protože těch států, které se již kvalifikovaly, se druhá kvalifikace netýká, a o šanci na OH tak přišla celá řada favoritů. Mistrem světa se stal 21-letý Kaliforňan Jordan Wilimovsky, a stal se tak vůbec prvním kvalifikantem pro Rio, když dokázal porazit všechny z početného, 70 borců ze 43 zemí obsahujícícho, startovního pole.

Wilimovsky dokázal, přestože málem zaváhal na poslední bóji, přefinišovat o 12 vteřin Holanďana Weertmana a 35-letého veterána Gianniotise, nejstaršího plavce na startu, obhajujícího titul z Barcelony 2013 i Šanghaje 2011, kterému se sice trojnásobná obhajoba nepodařila, ale dokázal se kvalifikovat na svoje PÁTÉ olympijské hry (!!) . Wilimovský převzal kontrolu nad závodem na 6. kilometru, když do té doby balík táhnul Gyurta, který napálil závod hned od počátku děsivým tempem. Wilimovsky není překvapivé jméno, protože se jedná o třetího z US šampionátu na 1500VZ, na níž by se v Riu rovněž rád představil, a stříbrného z MSJ v DP na 7,5 km z Kanady 2012. Rovněž Weertman je zkušený maratónec, který prošel juniorskými soutěžemi a má bronz na 5km z MEJ 2011 a na MS v Barceloně byl na 10 km již šestý. Gianniotis získal třetí medaili na desítce na mistrovství světa, a pouze Rus Djatčin a Mr. Open Water Thomas Lurz jich získali víc (6 resp. 8). Na OH se úspěšně kvalifikovali rovněž loňský vítěz světového poháru Brazilec Allan do Carmo i jeho současný lídr Brit Jack Burnell. Naopak zklamáním musí být až 23. místo pro úřadujícího olympijského vítěze Mellouliho, který sice stačil tempu, které nasadil Gyurta, když byl ještě na 2 kilometry před cílem na třetím místě, ale na finiš mu již síly nezbyly a v něm se hluboko propadl.

Oficilání kvalifikanti pro OH v Riu 2016:
1:49.48.2 Jordan Wilimovsky, USA
+12.1  Ferry Wertman, NED
+12.5  Spyridon Gianniotis, GRE
+15.1  Sean Ryan, USA
+17.6  Jack Burnell, GBR
+18.2  Marc-Antoine Oliver, FRA
+20.9  Simone Ruffini, ITA
+31.7  Richard Weinberger, CAN
+34.9  Alan do Carmo, BRA
+34.9  Federico Vanelli, ITA

Na start nejkvalitněji obsazeného závodu historie se postavila také česká dvojice Ján Kútnik a Matěj Kozubek. Do poloviny závodu měli oba kontakt s balíkem, ale jak se tempo světové extratřídy zvyšovalo, v posledním kole se již dostalo nad jejich rozsah. Přesto je 37. místo Kútnika i 54. místo Kozubka úspěchem, protože Kútnik si polepšil oproti poslednímu mistrovství světa v Barceloně a pro Kozubka to byla vyjímečná zkušenost, přestože jeho hlavním závodem bude až dlouhý maraton na 25 kilometrů.

Druhý den se na start postavily ke stejné soutěži ženy a v ní vůbec první zlatou medaili v dálkovém plavání pro Francii vybojovala Aurelie Muller. 25- letá Aurelie má již stříbro z pětky z Šanghaje 2011 a startovala již na OH v Pekingu 2008 (!). To v Kazani vyplavala tréninková partnerka Mullerové Holanďanka Sharon Van Rouwendaal, bronzová z osmistovky v Šanghaji, která se tak stala teprve druhou ženou v historii, která získala mediali jak v bazénu tak z open water po Američance Haley Lewis (pět bazénových a jedna dálková placka mezi lety 1991 a2001) a která v Kazani startuje rovněž na 400, 800 a 1500VZ. Mullerová přitom začala volněji, po prvním kole (ze čtyř) se držela teprve na 19. pozici, ale ve druhém kole šla již do čela balíku 54 žen z 34 zemí o dvě vteřiny před veteránkou Evou Risztov, která se sice později propadla o více než půl minuty zpět, ale přesto doplavala 10. a tím si zajistila Rio. Za Mullerovou se po třetím kole dostala Itaka Bruni, vítězka tří letošních světových pohárů, ale nakonec skončila bez medaile, když se před ní dostala ještě zkušená Brazilka Ana Marcela Cunha, stříbrná z Barcelony 2013 na 10km a mistryně světa na 25km z Šanghaje. Díky další zkušené plavkyni Polianě Okimoto na 6. místě se tak Brazílie, hostitelská země Olympiády, stala jedinou zemí, která bude mít na startu dvě plavkyně (v mužích se totéž povedlo Itálii a Spojeným statům). Na startu v Riu nebude chybět ani čerstvá mistryně světa na 5km Haley Andersonová.

Oficilání kvalifikanti pro OH v Riu 2016:
1.  1:58.04.3  Aurelie Muller, FRA
2.  1:58.06.7  Sharon Van Rouwendaal, NED
3.  1:58.26.5  Ana Marcela Cunha, BRA
4.  1:58.27.9  Rachele Bruni, ITA
5.  1:58.28.6  Anastasiia Krapivina, RUS
6.  1:58.28.8  Poliana Okimoto Cintra, BRA
7.  1:58.30.0  Isabelle Franziska Harle, GER
8.  1:58.30.6  Kalliopi Araouzou, GRE
9.  1:58.35.9  Haley Anderson, USA
10. 1:58.36.4  Eva Risztov, HUN

Do nejnabitějšího závodu čtyřletého cyklu se zapojila take Alena Benešová. Od počátku se pokusila o trhák stříbrná z Pekingu Keri-Ann Paynová, ale později zvolnila a s ní celý balík, přesto z něj již po prvním kole odpadlo 12 plavkyň. Občerstvování probíhalo převážně na prvním mole po průjezdu bránou na mezičasy. Zde se Alena zastavila po prvním a druhém okruhu, ale pak již se hlavní pole k občerstvení nedostalo, jelikož se zrychlilo a navíc vedoucí Mullerová do posledního okruhu odtáhla hlavní pole závodu daleko od občerstvovacího mola a tím nedala možnost občerstvit nikomu. Zatímco Mullerová si udržela vedení až do konce závodu, Alena se držela do posledního okruhu na skvělém 15. místě, ale dramatické zrychlení v posledním kole již neustála a zařadila se do dlouhého hada na 30. místě s parádní pouze dvouminutovou ztrátou na vítězku. Nutno dodat, že to byla teprve druhá desítka, kterou Alena plavala. Poprvé to bylo letos na MČR na Boleváku, kde si vyplavala nominaci na MS. Předvedla bojovný výkona na to jak je křehká, tak se nebála jít do tvrdších soubojů, o čemž svědčí i žlutá karta, kterou v průběhu závodu obdržela.

Mistrovství světa pokračuje ve čtvrtek Team Eventem a o víkendu nejdelším maratonem na 25 kilometrů, který obsadíme v plném počtu 2×2.