Bernardová jako první Češka přeplavala Catalinu a zkompletovala Trojkorunu

Abhejali Bernardová ze Sri Chinmoy Marathon Teamu přeplavala 18. srpna jako první Češka 34 km širokou úžinu mezi ostrovem Catalina a Los Angeles v USA. Stala se tak prvním českým plavcem, který získal prestižní mezinárodní Trojitou korunu dálkového plavání.

Úžinu mezi ostrovem Catalina a Los Angeles, která je stejně široká jako kanál La Manche, jen s trochu teplejší vodou (dle CCSF rozhodčího měla voda při Bernardové pokusu 21,1-21,6°C), překonala Bernardová ve výborném čase 9 hodin a 46 minut. Prvním Čechem, který Catalinu přeplaval, byl v roce 2011 Kamil Šuráň. Bernardová se díky tomu stala prvním českým plavcem, který získal Trojitou korunu dálkového plavání (ekvivalent trojkoruny v jiných sportech, např. v hokeji vítěz MS, Stanley Cupu a OH). Tuto prestižní cenu za přeplavání kanálu La Manche, obeplavání Mannhattanu a překonání úžiny Catalina získalo dosud jen 111 plavců (všechny tři foto Sri Chinmoy Marathon Team).

Bernardova Catalina 2015 kayakPřeplavbu Cataliny odstartovala Bernardová kvůli klidnějšímu moři 17. srpna ve 22:45. „Noční moře bylo neuvěřitelně krásné, díky světélkujímu planktonu jsem si připadala, jako bych plavala ve vesmíru. Viděli jsme hodně delfínů a naštěstí žádného žraloka,“ řekla Bernardová. Na tento závod se vegetariánka ze Zlína připravovala několik měsíců včetně potřebného přibrání 8 kg váhy. Úžinu Catalina přeplavalo do roku 2014 celkem 321 plavců (aktuální číslo zveřejňuje Federace vždy ke konci roku), poprvé se to podařilo v roce 1927 Georgi Youngovi v rámci závodu Wrigley Ocean Marathon, který organizoval známý žvýkačkový magnát Wrigley. Ze 102 startujících doplaval tehdy jeden.

Bernardová přeplavala kanál La Manche v roce 2011, ostrov Manhattan v New Yorku obeplavala v roce 2012 jako první Čech a v roce 2013 navíc jako třetí Češka překonala úžinu Gibraltar. Kromě toho je také několikanásobnou mistryní ČR v běhu na 100km a 24 hodin a má za sebou i šestidenní ultraběh v New Yorku, při kterém překonala 616km. Ve volném čase organizuje nejdelší štafetový mírový běh s pochodní na světě – Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run. Mezi její další koníčky patří meditace.