Na královské trati obhájili domácí titul Štěrbová a Kozubek

Racice 2015 MCR 25km muziRacice 2015 MCR 25km zeny

AKTUALIZOVÁNO 25.8.
V Račících se o víkendu uskutečnilo v tradičně vynikající režii pořádajícího oddílu Bohemians mistrovství České republiky na nejdelší domácí trati 20 kilometrů. Před nedělním královským závodem se v sobotu rozdělovaly tituly ve štafetovém závodě na 4 x 2 kilometrů, kde domácí nadvládu potvrdila zlatem (Baloun, Pechanová, Čarnecká a Ingeduld) i stříbrem (Kunčar, Šťastná, Hrušková a Tobiáš) brněnská Kometa a cenný bronz bral mladý tým z SC PA Pardubic (Štěrbová, Kubátová, Balcar a Štěrba). Tituly v neděli pak brali ti nejpovolanější – obhajující mistři a nejúspěšnější z nedávného mistrovství světa v Kazani Matěj Kozubek (Bohemians) a Lenka Štěrbová (SCPAP). Eňa vládla na trati mezi ženami celkem bez obtíží, po celou dobu závodu ji doprovázeli oddíloví kolegové Josef Jurica a Daniel Čaban, kteří ji pomohli šetřit síly na příští týden na mezinárodní závod na ostrově Hvar a s nimiž si to nakonec ve finiši rozdala v rámci vnitroklubové soutěže. Eňa Štěrbová dokázala obhájit dokonce podruhé v řadě a celkově vybojovala na nejdelší trati již svůj pátý titul, čímž se stala vůbec nejúspěšnější maratonkyní české historie, když na nejdelší trati doposud nejvíce domácích titulů získala Yvetta Hlaváčová (4). Na stupeň vítězů navíc vystoupala dokonce posedmé v řadě, když z něj nesestoupila již od Lipna 2009.

Lenka se v cíli netajila s radostí z titulu, který pro ni navíc znamená i vítězství v celkovém Českém poháru, který tak vybojovala popáté a vyrovnala se tak slovutným Lídě Jelínkové, Radce Nechmačové a Michalovi Šandovi: „Závod pro mě nebyl nijak obtížný, chtěla jsem se držet spíše vzadu, abych pošetřila síly na příští týden na Hvar, a tak nejtěžší ze závodu pro mě byl finiš, v němž se projevila klubová rivalita. Z těch pěti titulů, které z dvacítky mám, byl nejtěžší určitě ten úplně první, v patnácti letech, tam to bylo o dojetí/nedojetí. Ta letošní dvacítka byla oproti tomu o moc zkušenější. Teď se musím připravit na Hvar, do kterého chci dát úplně všechno, a pak mi konečně začnou prázdniny.“ Stříbro vybojovala plzeňská Michaela Ulipová, která si vylepšila loňský bronz a zároveň se stala mistryní ČR v kategorii starších dorotenek. Bronzová v celkovém pořadí Petra Hauerová (rovněž Slávia Plzeň) pak získala i titul v kategorii mladších dorostenek.

V závodě mužů pak od počátku probíhal souboj mezi jedinými třemi medailovými adepty, kteří postupně zvyšovali tempo, až v šestém z osmi kol odpadl Víťa Ingeduld a doplaval si po loňském stříbře „jen“ pro bronz, a v osmém pak i zkušený Karel Baloun (oba Kometa Brno), mistr republiky na této trati z předloňského roku, který se tak musel spokojit se stříbrem, protože zlato jednoznačně bral a obhajil Matěj Kozubek (Bohemians), který tímto titulem rovněž obhájil celkové vítězství v letošním Českém poháru! (všichni medailisté na fotkách J.Kozubka) Zlato ve starším dorostu bral výše zmíněný Pepa Jurica (SC PAP) a mezi mladšími David Šebesta (SlPl). Matěj Kozubek na rozdíl od Lenky Štěrbové považoval závod za těžký: „Byl to super závod, ale dost těžký. Po necelých 15 kilometrech odpadl Víťa Ingeduld a s Karlem Balounem jsme jeli až do posledního kola, kde asi po 500 metrech začal ztrácet. Když jsem na druhé straně občerstvoval, hlásili mi náskok 30 vteřin, ale to jsem byl již dost vyflusanej a bál se, že mě dojede, ale nakonec totálně umřel i on. Obhajoba je super, obzvlášť když tam byl soupeř navíc. Příští týden mířím na evropský pohár do Kodaně, kde budu bojovat i o finále, tak doufám, že se z toho včas zregeneruju.“

I letos si zaslouží poklonu kategorie masters, z nichž vyčnívá Helena Gilíková (UnBr), vítězka kategorie 40+, která se ve svých 43 letech stala nejstarší dvacítkářkou u nás, když překonala svůj vlastní rekord z Brna 2011, kdy dvacítku zdárně absolvovala v „pouhých“ 39.

Jakkoliv jsou celkoví vítězové Českého poháru známí již tři závody před jeho koncem, o umístění na dalších příčkách se bude ještě bojovat v sobotu 29.8. v Pastvinách a 5.9. na Mělicích a 6.-.7.11. v Krnově. Žáky čekají pouze poslední dva závody – Pastviny a Mělice, kde v letošním roce proběhne Superfinále i slavnostní vyhlášení nejmladších kategorií celého Českého poháru.