Matěj Kozubek vyhrál závod Evropského poháru v Kodani

kodan2015dTřetí kolo Evropského poháru se konalo v Navii v době konání MS v Kazani a čtvrté kolo před týdnem v Hoornu při našem MČR v Račicích. Na páté kolo do dánské Kodaně již mohl Matěj Kozubek vyrazit a po povedeném začátku v izraelském Eilatu se pokusit kvalifikovat do finále celé soutěže.

Prvním velkým šokem byl hned úvodní trénink avizovaný na otevřený bazén. K velkému překvapení všech účastníků se jednalo o přehrazenou část mořského kanálu ve městě, kde byl vytvořen přírodní bazén s mořskou vodou. Teplota vody 18 stupňů na trénink zaskočila i ty otužilejší jedince. Trénink se tak musel redukovat na kratší úseky s větší intenzitou.

Ovšem předzávodní trénink na části trati (větší část kanálu byla uzavřena pro trénink z důvodu běžného lodního provozu) dával tušit jedinečnou atmosféru městského kritéria. Závod probíhal na 2 km dlouhém okruhu vedeným samým centrem Kodaně částmi mořského kanálu. Závodníci na trati podplavávali v každém z 5 okruhů 9 mostů a dokonce 80 metrů dlouhý tunel, který byl zatočený a nebyl tedy vidět jeho konec.

kodan2015aCelý závod se konal v rámci velkého podniku TrygFonden Christiansborg Rundt – Copenhagen Swim, kde v závodě na jedno kolo (2 km) plave na 3 tisíce účastníků. Letošní vítězkou se stala skvělá dánská plavkyně Lotte Friis. Už jen vidět uspořádat takovýto monstrózní podnik a nadšení všech účastníků a mnoho desítek dobrovolníků a záchranářů byl obrovský zážitek. Po doplavání všech 52 jednotlivých rozplaveb a závěrečné štafety na 4 x 500 metrů (i takto lze překonat nástrahy tratě) přišel na řadu v 15 hodin závod Evropského poháru na 10 km.

Nejdříve odstartovalo 19 mužů. První dvě kola probíhala v relativně poklidném tempu, kde se jen místy na trati někdo pokoušel zrychlit, ale na krmení vždy přijel balík pohromadě. Ve třetím kole došlo k výraznému zrychlení a v prostoru startu a cíle již byl balík natažen do dlouhého hada a začali již odpadávat někteří jedinci. Matěj se držel na taktickém 4. místě v dohledu vedoucího závodníka. Zejména vicemistr světa z Kazaně na 5 km němec Rob Muffels se snažil diktovat tempo a pokusil se i o několik úniků.

kodan2015bPo čtvrtém kole byla na čele již jen pětice plavců a odpadl i takový závodník jako němec Florian Wellbrock (pátý z Kazaně na 5km). Do pátého okruhu se na čele usadila dvojice Rob Muffels a Matěj Kozubek a již před sebe nikoho dalšího nepustili. Před posledním mostem zhruba 300 metrů před cílem se poprvé pokusil nastoupit Matěj a i k jeho velkému překvapení nikdo nedokázal na jeho útok zareagovat. Do cílového prostoru tak již vplaval na prvním místě a za velkého potlesku početného publika poprvé triumfoval v mezinárodním závodě.

Ještě jedny pohyblivé obrázky. Tentokráte z vítězného cíle závodu. Skvělá atmosféra byla po celé délce tratě.

Posted by Matěj Kozubek on 30. srpen 2015

Závod žen byl odstartován o 4 minuty později v počtu pouhých 8 závodnic. Němky si z něho ovšem udělaly vlastní závod a brzy se všechny 4 odpoutaly ostatním. I když jedna z nich nedoplavala, tak s přehledem obsadily první 3 pozice a trochu tím zaskočily pořadatele, kteří neměli 3 německé vlajky na vyhlášení, kde tedy vlály jen 2.

Na závěr kodaňské mise tedy zavlála nad kanálem česká vlajka a zazněly tóny české hymny na počest vítěze Matěje Kozubka.

Tohle se neomrzi snad nikdy :-D

Posted by Matěj Kozubek on 29. srpen 2015

Výsledky muži:
1. cze Matej Kozubek (CZE) 1:56:33.61
2. Rob Muffels (GER) 1:56:36.30
3. Pepijn Smits (NED) 1:56:46.49
4. Matthias Schweinzer (AUT) 1:56:46,53
5. Dániel Szekelyi (HUN) 1:56:46,53
6. Eric Reuss (GER) 1:58:56,90
7. Florian Wellbrock (GER) 1:59:01,38
8. Shai Toledano (ISR) 2:00:03,68

Výsledky ženy:
1. Svenja Zihsler (GER) 2.04.07.83
2. Sarah Bosslet (GER) 2.04.20.82
3. Finnia Wunram (GER) 2.04.23.56