Matěj Kozubek celkově pátý v Evropském poháru

Larnaca Mates 2015Larnaca Mates 2015_Po předchozích výsledcích Evropského poháru se na finálové klání do kyperské Larnacy kvalifikoval Matěj Kozubek. Podmínkou účasti ve finále byly tři nejlepší výsledky z předchozích kol. Matěj si započítal třetí místo na 5 km a 10. místo na 10 km z izraelského Eilatu a vítězství na 10 km z dánské Kodaně. Ovšem Larnaca nebyla pořadatelsky příliš šťastná volba. Naprosto laxní kyperští pořadatelé vůbec nedodržovali časový harmonogram a naopak mezinárodní rozhodčí se snažili o jeho dodržení. Paradoxem byla časová neshoda u nedělního závodu. V 7:30 měla končit prezentace, která měla probíhat od 6:45, kdy všichni plavci byli již připraveni. Realitou byl začátek prezentace a kontroly plavek v 7:35 a rozhodčí začal svolávat plavce v 7:40 k brífinku před závodem, kdy se většina teprve oblékala do plavek, připevňovala čipy atd (u prezentace vyfasujete čipy a musíte ukázat schválený model plavek dle FINA, takže nemůžete být oblečení předem). Na finále EP prostě nedůstojné prostředí.

V sobotním závodě na 10 km potvrdil Matěj svoji formu a obsadil čtvrté místo jen necelé dvě sekundy od bronzu. Teplota vody 26°C nahrávala tentokráte teplomilným Italům a ani skoro bezvětří nepřineslo Matějovi oblíbené vlny. Do nedělní časovky na 5 km pak vstoupil s jasným cílem udržet nebo ještě vylepšit průběžné čtvrté místo z celkového pořadí. Ovšem hned od počátku závodu to nebylo ono a Matěj ztrácel na nejrychlejší plavce. Nakonec z toho bylo šesté místo 1:49 za vítězem. Přes to všechno dokázal velmi úspěšně reprezentovat a jeho výčet umístění z letošního ročníku EP  – 1 – 3 – 4 – 6 – 10 místo – jsou parádní.

Podle našich propočtů by to mělo být celkově páté místo v letošním ročníku Evropského poháru. To by znamenalo historicky druhé nejlepší umístění českého plavce (v roce 1998 byl Rostislav Vítek 4). Zástupci Evropské plavecké federace LEN totiž nebyli na finále dostatečně připraveni a nedokázali spočítat celkové výsledky a vyhlásit absolutní pořadí. Vyhlášení výsledků bylo přislíbeno na následující víkend u příležitosti konání kongresu LEN ve Vídni, ovšem již bez účasti oceněných plavců. Závěr tedy zaznamenal velkou kaňku ze strany pořadatelů na jinak povedeném a pro české plavání úspěšném ročníku.