Domácími šampióny na 5000VZ Jana Pechanová a Jan Micka

Pechanová - KrnovZnovu v Praze – Podolí se konalo letošní „bazénové“ mistrovství ČR na 5km, znovu v režii pořadatelské Bohemians a znovu s českým rekordem a vítězstvím Jana Micky (USK) a Jany Pechanové (Kometa Brno, na obrázku z Krnova). Nejpovolanější z nepovolanějších. Jinak se to nazvat nedá. Jan Micka vybojoval titul na 5000VZ popáté v řadě, počtvrté za pět let v českém rekordu, který navíc stlačil o neuvěřitelných 47 vteřin (!) na 52:22 min. Prvně v Česku pod 53 minut a rovnou o více než půl minuty. To je opravdu vizitka světové třídy. Stejně famózně jako Micka, vyhrála pětku žen Jana Pechanová. Ta si vzala titul zpět po čtyřech letech vyplněných mateřskými povinnostmi a dokázala ho tak vybojoval celkově po jedenácté (!!). Poprvé ho vybojovala v úplně jiné době, v roce 1998 v Pardubicích, v roce, ve kterém se stříbrná žena závodu Alena Benešová (USK) narodila. A navíc letos potvrdila své olympijské ambice časem rychlejším než při zlatém pětikilometru před 18 lety.

Jak Micka, tak Pechanová se již úspěšně kvalifikovali při nedávném Evropském poháru v izraelském Ejlatu do druhého kola olympijské maratónské kvalifikace v červnu v portugalském Setubalu (Micka se již kvalikoval do Ria v bazénovém plavání), což se povedlo i dalším medailistům v Podolí – shodně třetí skončili Ján Kútnik a Silvie Rybářová (oba Kometa Brno), trojnásobná mistryně na 5000VZ (2009, 2011 a 2014), které na domácí půdě vrátila porážku z Ejlatu další češka reprezentantka Alena Benešová, která byla zároveň zlatou dorostenkou. Stříbro mezi muži si pak na své konto připsal Jakub Tobiáš (Kometa Brno). Zatímco vloni jsme si posteskli, že ženy předvedli nejpomalejší pětku v historii, letos se stal pravý opak a hned tři ženy zdolaly hranici jedné hodiny, což se ještě v historii bazénového mistrovství na 5km nikdy nestalo. Pouze jedinkrát – v roce 2007 v Pardubicích – plavaly pod hodiny dvě ženy (Pechanová a Černíková).

V kategorii staršího dorostu vybojoval zlato vedle Aleny Benešové, která dokázala dorostenecký titul obhájit a s jedním titulem v mladším dorostu tak má celkem již tři dorostenecké tituly, Jiří Landsmann, který si polepšil z loňské stříbrné medaile, a v kategorii dorostu mladšího Vojtěch Kupka (všichni USK) a Lucie Šebestová (SlPl). Loňská (a dvojnásobná) vítězka kategorie mladšího dorostu Anna Marie Benešová se etablovala ve starší kategorii stříbrem za svojí sestrou.

Mistrovství ČR proběhlo rovněž na žákovských tratích – mistry ČR v jednotlivých ročnících mladšího žactva na 3000VZ se stali Jonáš Pígl (KIN), Denis Borovka (KSPKl), Gabriela Trnková (KIN) a Pavla Jílková (KSPKl) a na 5000VZ staršího žactva Ludvík David (LoBe), Filip Lomský (KIN), Lucie Zubalíková (OSPHo) a Hedvika Mikulíková (KIN), přičemž Mikulíková má již titul z loňského roku z předchozí kategorie a Zubalíková dokázala získat tituly hned tři – jako 12-letá, 13-letá i 14-letá (!).