Poprvé venku vítězně Rybářová a sdíleně Kozubek a Ingeduld

Rybarova Sterbova Melice 2016Dálkoví plavci mají za sebou první letošní tuzemský závod na otevřené vodě. Do Mělic u Pardubic, kde se v rámci Českého poháru uskutečnil 25.ročník „O pohár Lídy Jelínkové“, našlo cestu pouhých 58 vyznavačů dálkových temp a to bylo nesporně zklamáním, především pro tým organizátorů z SC PA Pardubice.  Termín konání před všemi rozhodujícími mistrovstvími v bazénu a nesporně i obava z chladné vody, která však nakonec vystoupala až na příjemných dvacet stupňů, byly hlavní příčinou jedné z početně nejslabších účastí závodu, jehož historie se začala psát už v roce 1986.

Na druhé straně soutěž získala na prestiži díky nálepce české kvalifikace pro červencové  mistrovství Evropy. Dvě ženy – Silvie Rybářová z Komety Brno a Lenka Štěrbová SC PA PA Pardubice (obě na snímku) a dva muži – Vít Ingeduld z Komety Brno a Matěj Kozubek z Bohemians – již dříve splnili zaplaváním 5 km v bazénu ve stanoveném časovém limitu první kvalifikační požadavek pro nominaci na ME. V Mělicích pak museli doplavat na prvním nebo druhém místě, aby naplnili i druhé kvalifikační kritérium. Všem čtyřem se to podařilo, jejich odstup od soupeřů byl jednoznačný a tak již teď víme, že 14.července budou Českou republiku v závodě na 25 kilometrů v nizozemském Hoornu reprezentovat Rybářová, Štěrbová, Ingeduld a Kozubek, tedy stejná sestava jako vloni na mistrovství světa v Kazani!

Závod na deset kilometrů skončil na této distanci nevídanou „plichtou“, když Vít Ingeduld s Matějem Kozubkem předvedli hrstce diváků nádherný  finiš, jehož výsledek nebyl schopen rozhodnout ani ostříží zrak z bezprostřední blízkosti přihlížejícího vrchního rozhodčího Petra Bukala.  O to, kdo si z Mělic odveze pohár věnovaný starostou nedalekého městečka Přelouče, si pak oba vítězové museli „střihnout“. Třetí místo na desítce obsadil Tomáš Kozubek  (Bohemians), který v poslední čtvrtině závodu získal rozhodující náskok na už hodně vyčerpaného juniorského reprezentanta Tomáše Ludvíka.

Také v soutěži žen na 10 km Silva Rybářová s Lenkou Štěrbovou potvrdily svoji dominantní pozici, když o těsném, nicméně zaslouženém prvenství rozhodla o poznání zkhřehlejší Silva drtivým nástupem v úvodu posledního kola.  Třetí doplavala Petra Šťastná z Komety, která snad už konečně prolomila prokletí loňské smolné sezóny.

Hlavní soutěž 25.ročníku,  pětikilometrový závod žen, vyhrála čerstvá maturantka, domácí Pavlína Nováková. Pohár nesoucí její jméno předávala vítězce osobně první československá přemožitelka kanálu La Manche Lída Jelínková. Druhá na 5 km dohmátla Nicole Topitzerová ze slovenské Žiliny, třetí skončila Nikola Čtvrtníčková z Komety. Na stejné trati mezi muži zvítězil slovenský reprezentant Marek Pavuk před svým žilinským kolegou Kristiánem Suchomelem a veteránem českého dálkového plavání Petrem Matěnou (SC PAP), o jehož sportovní dlouhověkosti svědčí, že už při prvním ročníku soutěže v Mělicích v roce 1986 doplaval druhý…

Pouze dva žáci našli kuráž se postavit na start. Prvenství v soutěži mladších žaček na 1 km  putuje zásluhou Terezy Macholdové do Tábora, na stejné trati starších žáků potěšil domácí příznivce Petr Bareš.