Premiérový titul pro Tobiáše, naopak již pátý pro Rybářovou

IMG_1364V Plzni na jednom z nejstarších rybníků, jenž byl založen již před pět a půl stoletími, na Velkém Boleveckém, se utkali ti nejlepší čeští vytrvalci o mistrovské tituly na dálkoplaveckých tratích 5 a 10 km, které byly zároveň tradičním memoriálem MUDr. Jaroslava Fichtla a Jana Tykvarta. Na sobotní pětce, která se plave formou časovky, tj. každý sám za sebe proti časomíře, s intervalovým startem, získal svoje vůbec první seniorský titul Jakub Tobiáš (Kometa Brno), který k němu ale pomalinku propracovával přes dorostenecké stříbro v roce 2013, velké seniorské stříbro o rok později, bronz vloni až po vytoužené zlato v letošním roce. Stříbrnou medaili obhájil Vít Ingeduld (Kometa Brno) a bronz vybojoval Matěj Kozubek (Bohemians). To v ženské kategorii zaúřadovala ta nejzkušenější na startu – dlouholetá reprezentantka Silvie Rybářová (Kometa Brno), která dokázala obhájit počtvrté v řadě (!) a získat v časovce již pátý titul (první brala již v roce 2009 na Lipně). Stříbro vybojovala o generaci mladší Alena Benešová (USK), která brala zlato alespoň v kategorii starších dorostenek, kde ho získala stejně jako vloni. Bronz si vyplavala další zkušená reprezentantka Barbora Picková (Kometa Brno), která vystoupala na stupně vítězů znovu, rok co rok, již pošesté v řadě. V kategorii mladšího dorostu titul vyhráli domácí Pavlína Soukupová (SlPl) a pardubický Vojislav Štěrba (SCPAP). Dorostenecký titul získal Tomáš Ludvík (Lokomotiva Beroun).

O den později se plavala mistrovská desítka, klasickým způsobem společného startu a taktické bitvy po celou dobu této maratónské tratě. A tam se rovněž zúročovaly zkušenosti. Zlatou medaili vybojovali Ján Kútnik (Kometa Brno) před znovu stříbrným Vítem Ingeduldem a znovu bronzovým Matějem Kozubkem a Lenka Štěrbová před znovu stříbrnou Alenou Benešovou, které se tak nepodařilo obhájit loňský titul, a znovu bronzovou Bárou Pickovou (na snímku R. Táborského při slavnostní ceremonii). Kútnik dokázal obhájit na olympijské trati potřetí v řadě a Štěrbová se vrátila na stupeň nejvyšší po sedmi letech, když zlatou medaili přidá doma k tomu z Lipna z roku 2009. V kategorii starších juniorů obhájili Jiří Landsman (USK) a alespoň v této kategorii Alena Benešová. V kategorii mladší brala druhé zlato Pavlína Soukupová a první Josef Knotek (SCPAP).

Domácí pětinásobná časovkářská šampionka Silvie Rybářová po závodě uvedla, že „přestože je to již pátý titul na této trati, jsem za něj moc ráda, protože je to trať pro mě přece jenom krátká, takže to beru jako potvrzení mé přípravy a díky časovce výborný trénink. Teď ve středu odlétám do Setubalu na olympijskou kvalifikaci a pak mě čeká Mistrovství Evropy v Hoornu, kde budu měřit síly s evropskou a světovou špičkou. Na oba vrcholy sezóny se moc těším.

Dvojnásobná desítkářská šampionka Lenka Štěrbová se rovněž podělila o dojmy: „V závodě mě překvapil poměrně rychlý úvod, když již v půlce prvního okruhu bylo prakticky rozhodnuto o medailistkách. Čekala jsem, že při absenci tempařky Silvy, bude první pětka přece jenom rozvážněji rozjetá. Jinak mi závod opravdu sedl a vítězství si moc cením. Přece jenom je to pro mě teprve druhé zlato na této trati již v přece jenom dlouhé kariéře.“

Domácí šampionát byl zároveň kvalifikačním závodem pro ME v Hoornu, MSJ tamtéž a MEJ v Piombinu. O úspěšných kvalifikantech, kteří byli hned po závodech potvrzeni mimořádným jednáním výboru sekce dálkového plavání, se zmíníme v dalším článku.

Již ve středu 8.6. ale k nejdůležitějšímu startu letošní sezóny, olympijské kvalifikaci na 10km v portugalském Setubalu, odletěli české naděje pro start v Riu Jana Pechanová, Jan Micka a čerství mistři ČR Silvie Rybářová a Ján Kútnik. Ze Setubalu budeme on-line informovat.