Start našich na světovém poháru na Balatonu

Balaton2016_1Posledním velkým testem výkonnosti před OH a ME byl závod Světového poháru na Balatonu. Této šance využilo mnoho států a sjela se dost široká světová špička, ze které chybělo jen pár vybraných států. I pro pořadatele to byla generálka před MS, které zde budou pořádat v příštím roce. Maďaři opět předvedli, jak se SP má pořádat, jak zajistit co nejlepší podmínky pro závodníky, doprovodníky a také pro diváky. Vše počínající akreditací, ubytováním a stravováním, tréninkovým bazénem, závodním prostředím, a vším na co si vzpomenete. To byl pravděpodobně také jeden z důvodů silně obsazené startovní listiny.

Balaton2016_2Českou republiku reprezentovali 3 muži a jedna žena. Silvie Rybářová se pouhý týden po olympijské kvalifikaci pustila do další desítky a opět předvedla velmi slušný výkon. Téměř po celou dobu závodu se držela hlavního balíku a dokonce se jí podařilo několikrát po menší ztrátě i vrátit. Hlavní nástup soupeřek se již nepodařilo zachytit a v cíli obsadila 17. místo. Hodnocení Silvy po závodě: „Závod nabitý světovou špičkou s řadou olympioniků se mi povedl. Rychlé tempo, ostré lokty a boj o každou pozici až do konce. Konečné 17. místo proto hodnotím velmi pozitivně jako příslib do dalších bojů, kterých mě toto léto čeká ještě dost a dost!“

V soutěži mužů vyšel z jednoho ze soubojů během první poloviny závodu Jakub Tobiáš s pohmožděným ramenem a později ze závodu odstoupil. Ve druhé polovině závodu tedy bojovali v hlavním balíku Vít Ingeduld a Matěj Kozubek. A drželi se oba statečně více než 3 kola z 5. Víťa při průjezdu do posledního kola již lehce ztrácel na hlavní pole a v cíli z toho bylo 38. místo. Matěj vydržel zrychlující tempo posledního dvoukilometrového kola necelých 800 metrů. Do cíle doplaval na 29. místě se ztrátou necelých 2 minut.

Všichni naši reprezentanti předvedli maximum a jejich výkonu není co vytknout. Po stránce výsledkové to není ve světovém měřítku žádná sláva, ale to všichni vědí. Nezbývá než se pustit do další práce a na ME se připravit ještě lépe.

Foto Jan Kodeš


📄 Světový pohár Balaton - výsledky