42. ročník Memoriálu Kroufka na Seči vyhráli Kútnik a Štěrbová

SečSečská přehrada nepřivítala na 42. ročníku Memoriálu Miroslava Kroufka stovku účastníků zrovna přívětivě. Závody se konaly pod patronací poslance Parlamentu České republiky p. Martina Kolovratníka a starosty města Seče p. Marcela Vojtěcha. Voda sice měla krásných 22°C, ale drobný déšť, který skrápěl účastníky jednoho z nejstarších závodů u nás, nebyl zrovna povzbuzující.

Na startu hlavního závodu na 10 km se přesto sešlo 28 mužů a 19 žen, mezi nimi nechyběli ani obhájci z loňského roku Vít Ingeduld (Kometa Brno) a domácí Lenka Štěrbová. Od startu se utrhla skupinka tří plavců, kteří mezi s sebou sváděli boj až k cílové pásce. Tam využil své „výšky“ Ján Kútník (Kometa), který o dohmat porazil Matěje Kozubka (Bohemians), třetí pak doplaval Vít Ingeduld (Kometa). Na startu nechyběli ani přemožitelé Kanálu La Manche Radek Táborský a Petr Mihola. V soutěži žen to měla Lenka Štěrbová jednoduší. Uplavala svým soupeřkám hned od startu a po dvou hodinách si doplavala pro páté vítězství, druhá skončila s odstupem deseti minut zatím vedoucí plavkyně Českého poháru Petra Šťastná (Kometa), která těsně porazila Veroniku Milerskou z Univezity Brno.

V závodě na 3 km zvítězil poprvé v zelenobílých barvách startující Vojislav Stěrba, druhý doplaval domácí Lukáš Balcar a třetí nestor Saša Mrůzek z Univerzity Brno. Mezi účastníky byl i pětinásobný vítěz MMK Michal Vymazal, který kraloval tomuto závodu v letech 1980-1985. V soutěži žen si pro prvenství doplavala Alžběta Dvořáková (Bohemians) před Martinou Libnarovou (Delfín Náchod) a třetí doplavala Radka Eremiášová – Nechmačová (FIDES), která vítězně startovala na trati 10 km v letech 1997-1999. Přestože o víkendu probíhaly republikové soutěže žactva v bazénu, i na Seči startovala tato věková kategorie a plavala svůj závod „O poháry starosty města Seče“. V kategorii starších žáků zvítězil domácí Petr Bareš (SCPAP) a starší žákyně Magdaléna Machýčková (Slezan Opava), v kategorii mladší pak Denis Borovka a Veronika Seidlová (oba KSP Kladno).