V Hoornu začíná mistrovství světa juniorů s našimi plavci na startu

IMG_1397Přesně v místě a na tratích v nizozemském Hoornu, kde právě skončilo pro Česko nepříliš úspěšné Mistrovství Evropy, vyjma nejlepšího umístění našich Matěje Kozubka (7. místo na 25 km – naposledy jsme mezi chlapi měli takové umístění na ME v Ejlatu 2011 ještě v podobě Rosti Vítka) a absolutního kontaktu s evropskou špičkou v podání Aleny Benešové (jen 13 vteřin na medaili na 10 km), oba při svém premiérovém startu na seniorském mistrovství Evropy, začíná právě dnes mistrovství světa juniorů v dálkovém plavání. V něm si právo reprezentovat, poprvé v novém rozdělení kategorií, kdy FINA rozdělila stávající kategorie mladších/starších juniorů na tři – 14-15 let na trati 5 km, 16-17 let na trati 7,5 km a 18-19 let na olympijské desítce, vydobyli již zmíněná Alena Benešová, Jiří Landsman  (oba USK a oba 10km), Michaela Štěrbová (SCPAP) a Tomáš Ludvík (LoBe, oba 7,5 km).

Již dnes ve 14 hod. nastoupí na start 17-letý Tomáš Ludvík, který se pokusí i na dálkové trati přetavit formu, kterou ukázal při nedávném bazénovém MEJ v Maďarsku, odkud si přivezl 8. místo a osobní rekord na 200K. Takové umístění by ve svém oblíbeném dálkovém plavání bral dnes také, ale úspěchem by bylo při premiéře na velké soutěži v dálkovém jakékoliv umístění v polovině nabitého startovního pole. Teplota vody 19°C by pro něj neměla být problém, Tomáš se na závod těší i na osobní souboje v něm.

Na stejnou 7,5 km dlouhou trať nastoupí dnes i 16-letá Michaela Štěrbová, mladá, ale již poměrně zkušená – má za sebou již dvě dálkoplavecká MEJ, když startovala již před dvěma lety v Záhřebu a vloni ve Švýcarsku. Tam plavala ještě jen pětku, ale určitě od ní čekáme vylepšení jejího zatím nejlepšího 23. místa na velké soutěži.

Zítra v neděli pak nejstarší junioři poplavou již poctivou desítku. Samozřejmě, Alena Benešová, s 11. místem z právě proběhnutého velkého Mistrovství Evropy a dalšími úspěšnými starty na velkých soutěžích včetně velkého mistrovství světa v loňském roce, bude patřit mezi favoritky, což je nevděčná role. Na druhou stranu musíme vidět, že závod, byť na stejné trati, bude v rámci MSJ absolutně jiný. Silná světová, nikoliv jen evropská konkurence, určitě větší počet takticky nevyzrálých závodnic, které pojedou na maximum bez rozvržení sil, to vše může z desítky udělat úplně jiný závod, než Alena v tomto týdnu absolvovala v rámci ME. Ale Alena již ví, co má dělat a víme, že je bojovnice, takže pro úspěch udělá vše.

První start na velké soutěži absolvuje na desítce tak Jiří Landsman (tým bez Aleny spolu s reprezentační masérkou na fotce z místa MSJ). Na dlouhých tratích jednoznačně nejméně zkušený z našeho týmu, ale zato rychlý. Uvidíme, jak se velkou soutěží a krátce po operaci slepáku vypořádá.

V pondělí si celá čtveřice vyzkouší i smíšenou štafetu (2+2) na 4 x 1250 m.