Abhejali Bernardová přeplavala jako první Češka Cugarský průliv v Japonsku

Bernardova TsugaruTřicetikilometrovou trasu mezi japonskými ostrovy Honšú a Hokkaidó urazila za 11 hodin, 7 minut a 58 vteřin, přestože se téměř dvě hodiny nepohnula z místa kvůli silným proudům, kterými je Cugarský průliv „proslulý“.

Je to první český plavec, kterému se to podařilo. Cugarský průliv spojuje Japonské moře s Tichým oceánem. V nejužším místě měří 20km, tam se ale neplave, protože zde jsou proudy směřující z Japonského moře do Tichého oceánu nejsilnější. Cugarský průliv sólově přeplavalo zatím jen 25 lidí, Bernardová je sedmou ženou celkově. Přeplavba je součástí tzv. Ocean’s Seven, sedmi vybraných obtížných dálkových přeplaveb po celém světě. Bernardová má za sebou 4 z nich: kromě Cugaru kanál La Manche, kanál Catalina a Gibraltar. Je také zatím jedinou českou držitelkou tzv. Trojkoruny dálkového plavání (La Manche, Catalina, okolo Manhattanu).

Bernardova Tsugaru 2Bernardová po přeplavbě řekla: „Bylo to hodně náročné pro psychiku, protože jsme pořád mířili na západ, přestože Hokkaidó je na sever. I přesto jsme pak najednou měli Hokkaidó po pravé straně, tak daleko nás proud odnesl východně. Uprostřed bylo moře hodně zvláštní, takové jsem ještě nezažila, na jednu stranu vlny, které se přes vás převalují, ale pod nimi proud, takže to se mnou házelo, jako bych byla v pračce, a zároveň jsem měla pocit, že se nikam neposunujeme. Kapitán mi potom řekl, že jsme téměř 2 hodiny stáli na místě. Nakonec se nám podařilo přistát přímo u majáku na mysu Shirakami, tam k nám byly proudy milosrdné.“

„Chtěla bych poděkovat kapitánovi Mizushima a celému doprovodnému týmu a také firmě Gumotex za poskytnutí nafukovací kánoe na tréninky.“

Bernardova Tsugaru 3Plavkyně je již 20 let vegetariánka a věnuje se meditaci. Je i několikanásobnou mistryní České republiky v běhu na 100km a 24 hodin a má za sebou i šestidenní závod v New Yorku, při kterém uběhla 616km. Ve volném čase také běhá a organizuje Mírový běh (Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run), což je nejdelší štafetový běh s pochodní na světě. I svými přeplavbami se snaží spojovat místa a lidi i národy.

Sri Chinmoy Marathon Team je mezinárodní sportovní oddíl s více než 40 sólo přeplavbami kanálu La Manche. Pořádá také mnoho vytrvalostních plaveckých a běžeckých závodů po celém světě včetně ČR.