Domácí tituly v nejdelším maratónu obhájili Štěrbová a Kozubek

IMG_1416Letošní domácí šampionát na královské dvacítce zná své šampióny. A v Račicích, kde se konal již potřetí v řadě, nepoznal jiné vítěze, než Lenku Štěrbovou (SC PA Pardubice) a Matěje Kozubka (Bohemians). Oba totiž své tituly úspěšně obhájili a zůstávají tak nadále na dálkoplaveckých trůnech. Matěj Kozubek od roku 2014 a Lenka Štěrbová ještě o rok déle. Štěrbová, desátá z červencového Mistrovství Evropy v nizozemském Hoornu, navíc získala celkově již šestý titul absolutní mistryně ČR na 20 km (2009-2010, 2013-2016) a potvrdila tak svoji pozici nejúspěšnější dvacítkářky české historie. Žádná plavkyně v dlouhé historii českého maratónského plavání nedokázala nejdelší trať vyhrát více než čtyřikrát. S šesti tituly se vyrovnala fenomenálnímu Michalovi Šandovi (1983-1988) a více titulů drží díky své sportovní dlouhověkosti pouze Rostislav Vítek. Štěrbová si navíc vítězstvím na dvacítce definitivně pojistila prvenství v letošním ročníku Českého poháru, ve své sportovní kariéře rovněž šesté, tedy další rekordní zápis do historických tabulek – dosud se Lenka s pěti vítězstvími v ČP dělila o první místo s legendami dálkového plavání Lídou Jelínkovou a Radkou Nechmačovou. Štěrbová sice od prvních temp kralovala ženské soutěži, bylo ale znát, že tentokrát to není ono. Nateklé koleno, s nímž má Eňa problémy celou druhou polovinu sezóny a kvůli kterému se odhlásila z prestižního Faros maratonu na Hvaru v Chorvatsku, bolelo při každém kopu. Mnohem horší byla ale prohlubující se žaludeční nevolnost. „Necítila jsem se už po startu, od půlky závodu jsem nebyla schopná nic udržet v žaludku, doslova na umření mně bylo mezi desátým a patnáctým kilometrem! Myslím si, že tenhle závod v Račicích si budu dlouho pamatovat. Celou dobu jsem si jen opakovala, že nesmím vzdát, protože jsem věděla, kolik to stálo mě a lidí kolem mě úsilí. Jsem opravdu moc ráda, že i přes mnohem horší čas, než jsem chtěla zaplavat, to stačilo na vítězství, i když poněkud těsnější než například před rokem.“

Stříbro vyplavala Petra Šťastná (Kometa Brno) a bronz další pardubická plavkyně Pavla Avramová, která zároveň vyhrála mistrovství ČR starších dorostenek. V mladších pak zvítězila Pavlína Soukupová (Slávie Plzeň). Petra Šťastná po závodě pro web DP řekla: „Závod byl velmi náročný, ale plavalo se mi dobře. Voda mi vyhovovala. Věděla jsem, že Lenka Štěrbová nám odplave a vyhraje, ale čekala jsem větší souboj s ostatními. S druhým místem jsem proto velice spokojená.“

Třikrát zlatý Matěj Kozubek, sedmý z Mistrovství Evropy v Hoornu, svůj triumf okomentoval: „Jsem moc rád, že mi povedlo vyhrát v Račicích již potřetí. Ze začátku jsem se chtěl vést s desítkářema, ale moc to nešlo, od druhého kola jsme přidali a do konce desítky s námi vydržel jen Jirka Landsmann. A pak už to bylo v podstatě jen mezi mnou a Víťou Ingeduldem. Nakonec se mi podařilo Víťu finálně odtrhnout v sedmém kole, kdy jsem cestou na obrátku u budky 1500m přidal a začal mu lehce ujíždět. Od té doby se mi podařilo náskok navyšovat až do konce. Musím se teď z dvacítky rychle zregenerovat, protože další závod mě čeká hned o víkendu v Kodani při evropském poháru.“ Stříbrná i bronzová medaile putuje do brněnské Komety zásluhou dalších českých reprezentantů Víti Ingedulda a Jána Kútnika.

Stříbrný Ingeduld: „Dle mého názoru byly tyto závody společně s MČR v Plzni nejlépe zorganizovanymi závody v letošním roce. Bylo zde skvělé zázemí pro závodníky, připravené občerstvení v cíli, trať přehledná, dobře zabezpečena záchranáři, dvě občerstvovací mola na trati, vše probíhalo přesně podle časového harmonogramu, dobrá atmosféra v průběhu závodů a hlavně i při vyhlášení vítězů, kterému na rozdíl od ostatních českých závodů přihlížela spousta lidí, jediné negativum na které ovšem nemají vliv pořadatelé byla menší neukázněnost některých plavců v průběhu prezentace před závodem, která zapříčinila menší zpoždění stratu na 20 km. Ale celkově jsem z těchto závodů moc nadšený! Konečně máme i u nás závody které se mohou organizačně i zázemím rovnat například s úrovní některých evropských pohárů.“ Bronzový Kútnik: „Byla to po dlouhé době moje další dvacítka, skoro bez tréninku, proto to bylo o to víc náročné, hlavně psychicky. Plaval jsem tak, abych vydržel a doplaval kvůli českému poháru, takže jsem nereagoval na žádné zrychlování a jsem rád, že to nakonec stačilo alespoň na bronz.“ Titul v kategorii starších dorostenců získal Tomáš Kozubek (Bohemians) a v kategogorii mladšího dorostu Michal Lhotka (AŠ Mladá Boleslav).

V sobotu před nedělní dvacítkou, se plavalo mistrovství ČR v závodě štafet na 4×2 km. Do něj se přihlásilo rekordních 27 (!!!) štafet. Na prvním dvoukilometrovém čelo opanoval Ján Kútnik z Komety Brno A a na tom se nic nezměnilo ani na dalších úsecích Petry Šťastné, Lucky Zubalíkové a Víti Ingedulda a Kometa Brno A tak obhájila mistrovský štafetový titul před štafetou SC PA Pardubice (Michaela Štěrbová, Daniel Čaban, Lukáš Balcar a Lenka Štěrbová) a PK Slavie VŠ Plzeň A (Petra Hauerová, Jáchym Velebný, Pavlína Soukupová a David Šebesta).

Rekordní účast měl i vložený závod Českého poháru na 10 kilometrů, který ovládli Jiří Landsmann (USK) a Michaela Štěrbová (SC PA Pardubice). Velká konkurence se sešla také na tratích jednoho a tří kilometrů, na kterých mohli startovat i nejmladší plavci, mezi kterými byli nejrychlejší Viktorie Olivová (SOP Kolín) a Tomáš Chocholatý (Slávie Plzeň) mezi mladším žactvem a Michaela Vodičková (Radbůza Plzeň) a Maxim Suk (SOP Kolín) mezi žactvem starším.