Tragická událost na kanále La Manche

thomas_profilovkaKanál La Manche – dálkoplavecký Mount Everest, místo velkých vítězství, těžkých porážek a, bohužel, někdy i tragických situací. A právě na tu poslední nejnepříjemnější možnost došlo v časných ranních hodinách v neděli 28. srpna 2016. Pětačtyřicetiletý anglický plavec, otec dvou dětí, Nick Thomas bohužel nezvládl svůj pokus o přeplavbu této úžiny, se kterou bojoval od soboty v kuse šestnáct hodin a necelou míli od francouzského pobřeží byl svým doprovodem ve velmi špatném stavu vytažen na doprovodnou loď Sea Satin. Posádka okamžitě začala s první pomocí, zatímco loď mířila do přístavu v Calais, kde již čekala ambulance, která Nicka odvezla do nemocnice. Bohužel okolo třetí hodiny ráno byli lékaři nuceni konstatovat smrt.

Nick Thomas byl dlouholetý extrémní sportovec, účastník mnoha ultratriatlonů a dalších extrémních výzev. Kanál La Manche již úspěšně přeplaval v neoprénu v roce 2014, když šlo zároveň o část extrémní triatlonové výzvy Arch to Arc, jejíž součástí byl běh z Londýna od Mramorového oblouku v Hyde Parku do Doveru, následovaný právě přeplavbou Kanálu. Poslední úsek pak byla cyklistická část z francouzského pobřeží do Paříže k Vítěznému oblouku. Tentokrát absolvoval pokus o přeplavbu Kanálu již bez neoprénu.

Channel Swimming & Piloting Federation, organizace která zastřešovala tento pokus o přeplavbu, potvrdila, že Nick absolvoval povinnou šestihodinovou testovací plavbu ve vodě s teplotou pod 16 stupňů Celsia a měl všechna lékařská potvrzení o svém dobrém zdravotním stavu.

Při pokusech o přeplavbu kanálu La Manche se nyní eviduje celkem devět úmrtí plavců. Prvním byl španělský plavec Rodriguez de Lara v roce 1926, tím posledním, osmým, před víkendovou událostí, pak před třemi roky (14. července 2013) Susan Tylorová.

Tato tragická událost budiž zdviženým prstem pro všechny, kteří o podobném výkonu přemýšlejí. I v dnešní moderní době je to nakonec právě pouze a jen plavec, který musí vše zvládnout!

Redakce webu plavani.info se připojuje s upřímnou soustrastí Nickově rodině a známým.