Vít Ingeduld se dokázal prosadit ve Faros maratónu na ostrově Hvar

IMG_1418Víťa Ingeduld se opět dokázal prosadit mezi nejúspěšnější závodníky legendárního Faros marathonu, když 16 km dlouhou trať z přístavu městečka Stari Grad k mysu Kamal a zpět dokončil na pátém místě v druhém nejlepším českém čase všech dob 3 hod 12 min a 47 sekund (český traťový rekord drží rovněž Víťa, v loňském roce plaval 3:10:11).  Pořadatelé Faros marathonu pozvali k účasti 41. ročníku i vloni druhou Lenku Štěrbovou, ta se ale vzhledem k přetrvávajícím problémům s kolenem musela odhlásit. Závod těšící se v dálkovém plavání nevídanému zájmu diváků, včetně početných skupin českých turistů, podle očekávání již potřetí opanoval charismatický italský vytrvalec Matteo Fulrlan, soutěži žen kralovala nestárnoucí legenda světového dálkového plavání Angela Maurer z Německa.

IMG_1420Organizace závodu tentokrát, snad poprvé ve více něž  40 leté historii, silně vázla. Radikální změny v pořadatelském týmu a absence zkušených funkcionářů způsobily řadu nedorozumění vrcholících posunutím startu o 40 minut. Snad právě tato skutečnost byla příčinou poněkud rozpačitého tempa, se kdy až téměř do obrátky držela více než polovina plavců 38 členného startovního pole pohromadě. Opravdu závodit se začalo od osmého kilometru. Největší domácí hvězda Duje Milan ostře nastoupil (stejně jako před třemi týdny při maratonu Jarak-Šabac), získal náskok několika desítek metrů, ale skvělý Matteo Furlan,druhý z letošního ME v Hoornu na 25 km, zvýšil záběrovou frekvenci a během kilometru byl s Milanem v jedné linii. Vedoucí skupina se defintivně roztrhala, vpředu zůstali kromě Milana a Furlana ještě Nizozemec Lars Bottegeher a Maďar Daniel Szekelyi, další skupinku se Skotem, Argentincem a druhým Chorvatem Šitičem táhnul Víťa Ingeduld.

IMG_1419Z vedoucí čtveřice jako první vypadnul Maďar Szekelyi, pak i Nizozemec Bottegeher a tak do starigradského přístavu vplavali jako první Milan a Furlan. Chorvatský vytrvalec si před domácím publikem sáhnul na dno sil, vysoký Ital vyzbrojený osobním rekordem na 1500 m hluboko pod 15 minut však nenechal nikoho na pochybách, kdo bude králem letošního ročníku Faros marathonu.  Víťa Ingedul při svém čtvrtém startu na Hvaru měl už také zkušeností na rozdávání, navíc skvělou formu a tak se postupně zbavoval jednoho soupeře za druhým, až zbyl jen Argentinec Aguiles Balaudo. Ten sedm kilometrů neopustil pohodlné místečko ve Víťově „háku“ a jak jinak, čtyřstovku před cílem mocně nastoupil. Víťa jeho pokus zachytil, Baludo sice kličkoval jako zajíc (to se to blokuje trať, když chybí rozhodčí…), poslední stovku ale už oba finišovali bok po boku. Cílová kamera napřed rozhodla pro Víťu, nakonec ale byl šťastnější Argentinec.

Mezi ženami se loňská vítězka Aygul Sagirova dlouho bránila slavné Němce Angele Maurer, v závěru však už nestačila, třetí doplavala účastnice OH v Riu Slovinka Špela Perše.

Výsledky: muži: 1. Matteo Furlan (Italie) 3:07:05, 2. Duje Milan (Chorvatsko) 3:07:32, 3. Lars Bottegher (Nizozemí) 3:11:14, 5. Vít Ingedul (ČR) 3:12:47 ženy: 1. Angela Maurer (Německo) 3:19:30, 2. Aygul Sagirova (Rusko) 3:19:58, 3. Špela Perše (Slovinsko) 3:22:19.