Matěj Kozubek bronzový v Evropském poháru v Kodani

Kodan2016_1Ještě se vrátíme do posledního srpnového víkendu, kdy se konalo v dánské Kodani poslední kolo letošního ročníku Evropského poháru v dálkovém plavání. Byl to ročník poněkud zvláštní, jelikož první kolo se uskutečnilo již v loňském roce na Madeiře v Portugalsku. Druhé kolo bylo ve znamení velké české účasti v izraelském Eilatu, kde se konala zároveň národní kvalifikace o dvě místa pro Olympijskou kvalifikaci do Ria. V Eilatu byl bronzový Honza Micka a Jana Pechanová tam zahájila svoji pouť, která vyvrcholila účastí na jejích čtvrtých Olympijských hrách. Třetí kolo v chorvatské Rijece bylo zrušeno a čtvrtého ve španělské Navii se nikdo z našich nezúčastnil. A protože šesté kolo v Izraeli i finále na Maltě bylo opět již předem zrušeno, páté kolo Evropského poháru bylo jako čtvrtý uskutečněný podnik zároveň jakýmsi finále pro letošní ročník.

Do Kodaně odcestoval jako jediný český plavec Matěj Kozubek, který zároveň obhajoval vítězství z loňského ročníku na 10 km. Letošní závod byl vyměřen jen na 6 km a to Matějovi úplně nesvědčí. Závod se plave centrem Kodaně v lodním kanálu v blízkosti parlamentu. Start a cíl je u moderní národní knihovny nazvané Black Diamond. Během jednoho dvoukilometrového okruhu plavci podplavou 9 mostů a plavou 80 metrů dlouhým tunelem. Letos byl tedy okruh na programu 3x. Start byl naplánován již na 8:30, neboť celý den se koná obrovský plavecký podnik, kterého se zúčastnilo 3600 plavců z celého světa.

Kodan2016_2Závod byl odstartován společně se ženami, a protože první kolo se jelo volněji, dokázaly toho některé ženy využít a udržely se mužů. Dokonce se netradičně po prvním kole v závodě na 6 km i krmilo. Až druhé kolo znamenalo ostřejší tempo a teprve průjezd do třetího natáhl balík do hada a začalo se závodit. Na čele se usadila pětičlenná skupinka mužů a pořadí se neustále měnilo. Trasa byla hodně členitá a těžko se hledala ideální stopa. Do cílového prostoru vjeli nejlépe dva Italové následováni Matějem, který zvolil o něco lepší a přímější cestu k cílové bráně, ale už to nestačilo na lepší než třetí místo. Přesto je třetí místo dalším pěkným úspěchem českého plavce v Evropském poháru. Po neoficiálních součtech by měl Matěj obsadit v letošním ročníku celkově šestou příčku, když vloni skončil pátý.

Kodan2016_3Na pozvání pořadatelů se Matěj ještě zúčastnil místního závodu na 2km. Závod je pro svůj obří počet účastníků rozdělen do 58 rozplaveb, které nepřetržitě startují v intervalu 5 minut. Nejrychlejší rozplavba odstartovala jako poslední přesně v 16 hodin. Závod je specifický tím, že se může plavat v neoprenech a drtivá většina startujících toho využívá. A takto Matěj zhodnotil v cíli své vítězství na svém Facebooku:

https://www.facebook.com/kozubekmatej/posts/979319945510159