Silvie Rybářová šestá ve slavném maratónu Capri – Neapol na 36 km

capri-2016-swimmersJiž 51. ročník legendárního maratonu z ostrova Capri do Neapole byl letošním třetím a současně závěrečným podnikem série maratonů Grand Prix 2016. Zajímavé destinaci a prestižnímu závodu také odpovídalo startovní pole 16 mužů a 12 žen (na oficiálním snímku z městečka Capri den před závodem), které bylo nadité favority nejen na vítězství, ale také v boji o celkové pořadí v tour. I když celá organizace probíhala na výtečnou, nedělní start se díky lepení popisných čísel na tělo plavců, posunul asi o třicet minut. Nemilé překvapení pro plavce rovněž byla novinka v podobě čipů na zápěstí, na které budou mít někteří vzpomínky ještě dlouhou dobu. V posledním závodě série šlo o hodně a tomu odpovídalo i úvodní tempo.

Již po několika set metrech (start závodu na druhém snímku) začalo docházet k prvním trhákům a pokusům pole roztrhat. K tomu došlo už po půl hodině závodu, kdy se pravou stranou směrem na známou sopku Vesuv, oddělila první skupina, ve které byly dvě favoritky z Ruska, Olga Kozydub a Daria Kulik. Silvie si dobře hlídala svou pozici a kontrolovala časté nástupy můžu na čele v levé skupině. Po hodině však ve velkých vlnách nastoupil Damian Blaum s pozdějším vítězem Evgenijem Pop Acevem a celé pole se roztrhalo do několika skupin, které si začaly hledat své vlastní nejvýhodnější cesty. Silvie zůstala ve skupině s ruskou Annou Mankevič a Němcem Simonem Pistorem, se kterým se poctivě střídala v čele. Společně zvolili cestu levou stranou, která se historicky jevila jako nejlepší pro finiš díky vlnám a proudům (Silvie startovala z Capri již počtvrté!). Bohužel po třech hodinách Simon ve velkých vlnách tempu capri-2016-startnestačil, odpadl a Anna se jen pasivně nechala táhnout. Hodinu před koncem pak Anna nastoupila a až do konce si několika metrový náskok pohodlně uhájila. Před cílem se ještě zdálo, že díky správně zvolené trase, se Silva dokáže dostat před zprava plavající další ruskou plavkyni Dariu Kilik, ale i ta nakonec stačila do cíle dorazit o 8 vteřin dříve.

Jak jeden zkušený doprovodník pravil: Silva je taková mašinka co si furt tahá vagonky, které se jí obvykle z kopce do cíle splaší a mašinku převálcují. Po srdnatém výkonu plném boje s tvrdou tratí to nakonec stačilo na pěkné šesté místo:

1capri-2016-starting-list,Geijo Pilar 2.Kozydub Olga 3.Raimondi Ilaria 4. Mankevich Anna 5. Kulik Daria 6. Silvie Rybářová v čase 6:58.08 h. 📄 FINA GP Capri - Neapol 2016 36 km - výsledky (6. Rybářová)

V celkovém pořadí letošní světové série Grand Prix, která byla po zrušených závodech redukována na pouhé tři Silvie obsadila po dvou startech sedmé místo. 📄 Grand Prix 2016 - celkové výsledky (Rybářová 7.)