MEJ Piombino – hodnocení reprezentačního trenéra

piombino-2016-team

Michaela Štěrbová  7,5km  12.místo (27.startujících)
Míše se konečně podařil závod podle jejích představ. Trať byla náročná, plavalo se v silném větru a velkých vlnách. Míše se podařilo udržet v balíku, který se sice ke konci rozdělil na dvě skupiny, ale důležité bylo, že zůstala v kontaktu s ostatníma.
Za čtyři roky co mám Míšu v reprezentaci, to byl první velký závod, se kterým můžeme být oba spokojeni.

Tomáš Ludvík  7,5km  18.místo (32.startujících)
Jak na MS v Hornu tak i zde byla tato kategorie nejpočetnější. Ve velkých vlnách a silném větru se Tomáš trápil. Přes slabší začátek se nenechal rozhodit a zůstal v klidu ve druhé skupině, kterou svým silným finišem dokázal vyhrát, což ovšem stačilo pouze na 18.místo.
I tak to byl od Tomáše pěkný výkon a nemusí se za něj vůbec stydět.

Alena Benešová  10km  11.místo (24.startujících)
Naše nejzkušenější dálkoplavkyně mezi juniory nezklamala a podala výborný výkon. Zkušeně se v balíku orientovala a hlídala si pole plavkyň. K lepšímu umístění scházelo víc štěstí v závěru závodu, kde ztratila na hlavní pole pár metrů a nezbylo sil to docvaknout. Smůla byla, že v tomto závodě se plavci neměli možnost přiblížit k občerstvovací lodi, díky taktice vedoucí italky, která s úmyslem roztrhat pole hned od začátku závodu, vedla závod středem pole daleko od lodi.
Většina plavkyň se občerstvila pouze jednou a mnozí ani jednou.

Jiří Landsmann 10km 21.místo (25.startujících)
Jirka se od začátku závody trápil ve vlnách a nedokázal se propracovat na lepší pozice. Odpadl již v prvním okruhu a pak již závod  plaval osamoceně až do cíle. Pochválit Jirku musím, že závod nevzdával a makal až do konce. Zatím má velice málo zkušeností a pokud bude mít chuť, tak se jistě bude zlepšovat. Kéž by bylo více takových „bazéňáků“, kteří se nebojí otevřené vody a mají chuť něco dokázat nejen v bazénu.
Přesně to České dálkové plavání potřebuje. Tak jak je tomu u federací jako jsou: GBR, ESP, ITA, GER, RUS a další. Spousta kvalitních bazénových plavců, se nebojí dálkového. Dělají zároveň obě disciplíny.

Relay 4x1250m 11.místo (12.startujících)
Na prvním úseku rozjížděl Jirka a udržel se v balíku, až do předávky, bohužel pro nás to bylo až na konci balíku a při předání Aleně se Jirka zarazil o pár plavců. Než se Alena rozjela tak jí balík o pár metrů poodskočil a již jej nesjela. Většina týmu dala na první dvě pozice muže. Další šla na řadu Míša a finišoval Tomáš, ale na pořadí se již nic nezměnilo.
Nejlepší se ukázala taktik němců, kdy měli na prvním úseku ženu, která se udržela v balíku celé kolo s muži. Tímto měli zaděláno na vítězství.
Tímto doporučuji, až se bude tato disciplína plavat na MS v Maďarsku v příštím roce, aby pokud bude silná žena, jela na prvním úseku a pokusila se udržet balíku. Nebo ať plavou nejdřív muži a vytvoří dobrou pozici pro ženy.

Oba letošní olympijští vítězové, mají úspěchy i v bazénových disciplínách a oboje nenásilně propojují.

Přeji tak Českému plavání do budoucích let, aby našlo podobné plavce jako např. Janu Pechanovou, která sbírala medaile a úspěchy na mezinárodní scéně jak v bazénu tak na otevřené vodě.

Zahoďmě u nás tu nálepku dálkového plavání, jako sport pro vyhořelé bazénové plavce. Otevřete oči pro Olympijskou disciplínu 10km marathon swimming.

Tímto přeji novému reprezentačnímu vedení hodně štěstí, ať se podaří nový olympijský cyklus a v Tokiu ať máme zástupce.

Děkuji všem  těm co měli snahu jako já, vrátit České dálkové plavání  na přední místa na mezinárodní scéně i  v nelehké situaci, kdy probíhá generační obměna.

Za dálkové plavání, z Piombina

Rostislav Vítek