V Ceně Krnovska podali plavci špičkové výkony

krnov_detiV městských lázních během prvního listopadového víkendu vřela voda a praskal bazén ve stařičkých švech. Již 38. ročník Velké ceny Krnovska přilákal 260 plavců z devatenácti klubů nejen z  České republiky, ale také Slovenska, Polska a Ruska. Jeden z ruských plavců dokonce přijel z Kondopogy, města vzdáleného jen 200 kilometrů od polárního kruhu.

Plavci se představili v celkem pěti sprinterských disciplínách na trati 100 m a v rámci Ceny Krnovska se plaval také závod na 5 km, jediný v pětadvacetimetrovém bazénu v České republice.

Krnovským plavcům se v domácím bazénu vedlo vskutku výborně. „Vybojovali třináct zlatých, osmstříbrných a čtyři bronzové medailea utvořili několik oddílových a ročníkových rekordů. K nejúspěšnějším patřili Dominika Geržová, Ondřej Švéda, Magdaléna Osadníková, Veronika Antálková, Michal a Daniel Florovi, Martina Mrůzková a Ondřej Podracký,“ uvedl Marek Rybář, předseda oddílu plavání TJ Krnov. Již tradičně se konal také vložený závod začínajících krnovských plavců. Většinu z nich stálo zdolání pětadvacetimetrové tratě obrovské úsilí, o to větší však následně sklidili potlesk diváků a zkušených sportovců.

V  závodě na pět kilometrů divákům předvedli kvalitní výkony špičkoví dálkoví plavci z  Česka a zahraničí. „Z dvanácti finalistů sobotní rozplavby neplavali zatím na světových či evropských mistrovstvích pouze tři. A nejslavnější z  nich, brněnská Jana Pechanová a Rus Dratcev, mají na společném kontě šest startů na olympijských hrách. Jenom pro úplnost, celkem bylo v  Krnově k  vidění dvanáct účastníků TOP závodů, z nichž deset se vešlo do světové desítky nej dálkových plavců. Skutečně skvělá startovní listina,“ řekl Ivan Smolka z pořádajícího oddílu.

V  závodě mužů zvítězil ve velmi kvalitním čase 54:05 Jevgenij Dratcev a celkem devět mužů se dostalo pod jednu hodinu, což je čas plavecké špičky. „Také závod žen byl letos mimořádně kvalitní. Velmi pozitivní je skutečnost, že naše mladé plavkyně byly hvězdám, Pechanové a Rybářové, vyrovnanými soupeřkami. Na celkovém druhém místě za brněnskou Silvou Rybářovou doplavala Lenka Štěrbová z  Pardubic před sestrami Benešovými z  USK Praha a Janou Pechanovou z  Komety Brno. První dvě ženy plavaly na hranici ženské extratřídy – pod jednu hodinu, dalších šest děvčat pod 1:02. Takové výkony žen byly v  Krnově k  vidění poprvé,“ zhodnotil Ivan Smolka.

Z hodnocení organizátorů vyplývá, že letošní ročník Ceny Krnovska se opět povedl. „Děkujeme všem sponzorům, kteří nám pomohli s jejím uspořádáním a oceněním nejúspěšnějších. Již nyní se těšíme na příští rok,“ uzavřel Marek Rybář.