Sezóna rekordů na kanále La Manche

englishchannelV sobotu 5. listopadu se slavnostní večeří Channel Swimming Association definitivně uzavřela letošní sezónu plaveckých pokusů na kanále La Manche. Sezónu, ve které se hned několikrát přepisovaly historické tabulky.

Rekordní sám o sobě je už počet úspěšných pokusů. V rámci Channel Swimming Association a Channel Swimming & Piloting Federation proběhlo během letošního roku 131 úspěšných sólo pokusů (CSA 78, CSPF 53) a 103 úspěšných pokusů štafet (CSA 42, CSPF 61). Z toho tři sólo plavci a sedm štafet úspěšně zvládli two-way pokus, tedy dvojnásobnou přeplavbu v jednom kuse. Počet přeplaveb každoročně roste a není výjimkou, že při dobrém počasí je na Kanále najednou více než deset pokusů.

Chloe McCardelDo hlavní role pokusů na Kanále se již druhý rok po sobě pasovala Chloë McCardel. Tato australská plavkyně, která loni zvládla jako teprve čtvrtý plavec na světě úspěšně trojnásobnou non-stop přeplavbu, měla pro letošní rok další smělý plán. Ten zahrnoval sedm jednotlivých přeplaveb v jedné sezóně. Tím by Chloë v tomto ukazateli vyrovnala 26 let starý rekord Alison Streeter a zároveň se s dvaceti přeplavbami v kariéře stala novou australskou rekordmankou. V sobotu 22. října se jí úspěšným sedmým pokusem tento plán podařilo úspěšně splnit. Letošní (na místní poměry v tomto období) extrémně teplá voda ji ale dovolila ještě tento plán překonat. O tři dny později se vydala na osmý pokus a stejně jako sedm předchozích ho bez větších problémů úspěšně zvládla. S osmi úspěšnými pokusy v jednom roce je tak novou rekordmankou. Zároveň se s 21 přeplavbami zařadila na čtvrté místo celkových tabulek, hned za trojici legend Alison Streeter (43x), Kevin Murphy (34x), Michael Peter Read (33x). Vzhledem k tomu, že Chloë je zároveň trenérkou dalších plavců připravujících se na La Manche a do Anglie se chystá i v příštích letech, dá se s úspěchem předpokládat, že ani pozice této trojice nezůstane neotřesitelná. Během svých letošních osmi pokusů si Chloë zároveň připsala nejrychlejší letošní přeplavbu (8:51) a pokus v nejvyšším tidu (7.10m). Zajímavé jsou také společně pokusy číslo pět a šest, které oba zvládla na minutu přesně v čase rovných 10 hodin.

howard-jamesDruhou velkou postavou letošní sezóny se stal Angličan Howard James. Vedle osmi úspěšných pokusů Chloë McCardel nejsou sice jeho dva letošní na první pohled takovým výkonem, oba jsou ale velmi výrazné. Ten první totiž absolvoval již 16. května a ten druhý pak 3. listopadu. Nejenom že tak svými výkony sezónu orámoval, ale připsal se rekordy v nejdřívější a zároveň v nejpozdější přeplavbě v tom kterém roce. Je zároveň prvním plavcem, který přeplavbu kanálu La Manche zvládl právě až v listopadu (předchozí rekord byl 28. října).

Rok 2016 byl na kanále La Manche zajímavý i pro české plavání. Po loňských třech úspěšných a jednom v podstatě neuskutečněném pokusu byla letos česká stopa sice o něco menší, ale rozhodně opět výrazná. Šestého července se po téměř dvoutýdenním čekání přímo v Doveru ke svému pokusu vydala členka Bohemians Praha Nikola Hájková (na fotce s prezidentem Channel Swimming Association Michaelem Readem). Ve vysokém tidu a po dramatickém boji s mořskou nemocí a studenou vodou svůj pokus nakonec úspěšně zvládla v čase 16:03 (o výkonu jsme informovali ZDE). A i její pokus má rekordní punc. Šlo totiž o nejdřívější přeplavbu českého plavce přes kanál La Manche (doposud Abhejali Bernardová 11. července).

Jako druhá Češka měla letos v plánu svůj pokus Lucie Leišová. V původně plánovaném červencovém termínu se kvůli počasí nakonec do vody vůbec nedostala a tak odcestovala zpět do ČR s tím, že zůstane s lodivodem Oramem v kontaktu a pokud se někde objeví vhodný termín, tak se do Anglie vrátí. K této situaci nakonec skutečně došlo. Lucie se svým doprovodníkem Tomášem Prokopem odcestovala 14. září do Doveru a o den později před devátou hodinou ranní místního času odstartovala ke svému pokusu. Jako lodivod ji přes Kanál vedl Mike Oram, který v minulosti například dovedl k ženskému světovém rekordu Yvettu Hlaváčovou. Tento den ale nebylo českému plavání přáno připsat si další úspěch. Po o něco déle něž osmihodinovém boji Lucie svůj pokus nakonec vzdala a na palubě doprovodné lodi Gallivant zamířila zpět do Doveru. Do českých statistik tak po sedmi letech přibyl další neúspěšný pokus.

fero_nehaj_kanalZa zmínku také jistě stojí letošní pokusy našich východních sousedů. Jako první slovenský plavec se letos na Kanále představil František Nehaj. Osmadvacetiletý lékař, kterého někteří z vás budou znát z několika jeho startů v Českém poháru v dálkovém plavání v loňském a letošním roce, úspěšně absolvoval svůj pokus 31. července v čase 15 hodin a 29 minut. Stal se tak pátým Slovákem, který kanál La Manche úspěšně zvládl. Stejně jako Niki i Františka přes Kanál úspěšně vedl lodivod Reg Brickell.

A Reg Brickell potřetí, tentokrát se slovenskou štafetou. Tým ve složení Zoltán Makai, Laco Pečenka, Richard Nyary, Martin Haizer, Martin Šugár, Ľubomír Klimek a Robo Šupa plánoval štafetovou two-way přeplavbu. I oni, podobně jako Lucie Leišová, se z poprvé z Doveru vraceli bez možnosti startu, když je na začátku září do vody nepustilo počasí. Zpět se vrátili hned na konci září a třetího října se postavili na start. Po boji v čase 13:01 zvládli úspěšně přeplavat do Francie, pro zhoršené počasí byl ale zpáteční pokus přerušen prakticky hned na začátku. Do slovenských statistik tak přibyla úspěšná štafetová one-way přeplavba.

Rok 2016 byl tak na kanále La Manche velmi bohatý jak na samotné pokusy, tak na rekordy. Lodivodi se nyní „uloží“ k zimnímu spánku, aby byli opět připraveni na příští sezónu pomoci dalším plavcům ke splnění jejich snů. Českým, slovenským a obecně všem plavcům přejeme v příštích letech hodně úspěchů.