Dálkovým plavcem roku 2016 se stala Jana Pechanová

Ve středu 18. ledna proběhlo v Praze na Občanské plovárně vyhlášení nejlepších sportovců Českého svazu plaveckých sportů za rok 2016. O nejlepších dálkových a zimních plavcích ve třech kategoriích rozhodoval opět hlasováním Výbor sekce dálkového a zimního plavání rozšířený o reprezentačního trenéra a vedoucího SCM.

Nejtěsněji dopadlo hlasování v hlavní kategorii, kde až do odevzdání posledního pomyslného hlasovacího lístku nebylo jasno o vítězi. Nakonec pouhé dva body rozhodly, že si vítězství na své konto připsala Jana Pechanová (trenérka Jaroslava Passerová), která se v minulém roce dokázala i potřetí kvalifikovat do olympijského dálkoplaveckého závodu. Přímo v Riu pak dokončila desetikilometrové klání na 19. místě. Na druhém místě skončil obhájce loňského prvenství Matěj Kozubek (trenér Jan Srb), který si sedmým místem na 25 kilometrů připsal nejlepší výsledek české reprezentace na Mistrovství Evropy. V závěru sezóny si pak zopakoval umístění na stupních vítězů na Evropském poháru v dánské Kodani. Po loňském vítězství bral tentokrát bronzovou medaili. Třetí místo v anketě pak připadlo Lence Štěrbové (trenér Jan Srb), která k šestému vítězství v celkovém pořadí Českého poháru přidala domácí tituly na 10 a 20 kilometrů a desáté místo na 25 kilometrů na Mistrovství Evropy.

V kategorii juniorů si své loňské vítězství zopakovala Alena Benešová (trenérka Jaroslava Passerová). Plavkyně USK Praha si svůj nejlepší výkon připsala na dospělém Mistrovství Evropy, kde v závodě na 10 kilometrů doplavala na 11. místě pouhých 16 vteřin za vítězkou. Kromě toho se představila i na Mistrovství Evropy juniorů (11. místo na 10 km) a Mistrovství světa juniorů (14. místo na 10 km). Na dalších místech se v anketě seřadili Michaela Štěrbová a Tomáš Ludvík.

Poslední kategorií v rámci naší sekce bylo zimní plavání. Z rukou poslance Parlamentu České republiky Augustina Andrleho převzala ocenění pro nejlepšího zimního plavce Magda Okurková. Ta si v minulé sezóně připsala vítězství v Českém poháru v zimním plavání a úspěšnou přeplavbu Gibraltarské úžiny. Na dalších místech pak skončili úspěšní plavci z Mistrovství světa v zimním plavání organizace IWSA Dana Zbořilová a Petr Šlajs.

Výsledky hlasování:

Dálkové plavání:
1. Jana Pechanová (Kometa Brno) – 41 bodů
2. Matěj Kozubek (Bohemians Praha) – 39 bodů
3. Lenka Štěrbová (SCPA Pardubice) – 12 bodů
4. Ján Kútnik (Kometa Brno) – 4 body
5. Silvie Rybářová (Kometa Brno) – 1 bod
Alena Benešová (USK Praha) – 1 bod
Nikola Hájková (Bohemians Praha) – 1 bod

Dálkové plavání – junioři:
1. Alena Benešová (USK Praha) – 47 bodů
2. Michaela Štěrbová (SCAPA Pardubice) – 27 bodů
3. Tomáš Ludvík (Lokomotiva Beroun) – 25 bodů

Zimní plavání:
1. Magda Okurková (Fides Brno) – 31 bodů
2. Dana Zbořilová (Haná Prostějov) – 25 bodů
3. Petr Šlajs (I. PKO Praha) – 18 bodů