Evropskými dálkovými plavci roku 2016 zvoleni Weertman a van Rouwendaal

Holandská nadvláda nad dálkoplaveckým kláním na Olympijských hrách v Riu se přenesla i do ankety Evropské plavecké federace o nejlepšího dálkového plavce Evropy za rok 2016. Vítězství v této prestižní anketě si na své konto, bez většího překvapení, připsali reprezentační kolegové a zlatí medailisté z Ria Ferry Weertman a Sharon van Rouwendaal. Pro oba dva jde o druhé vítězství, když Weertman obhájil svůj loňský primát a van Rouwendaal se na trůn vrátila po roční pauze.

Čtyřiadvacetiletý Ferry Weertman je plavec s jednou z nejstabilnějších výkonností ve světové špičce v posledních letech. Do Ria se kvalifikovalo druhým místem na 10 kilometrů na Mistrovství světa v Kazani 2015, v roce 2016 si na stejné trati připsal na domácí trati v Hoornu zlatou medaili. Přímo v Riu bojoval o vítězství až do posledních metrů a nakonec až přezkoumání cílové fotografie rozhodlo, že nejtěsnějším možným rozdílem porazil řeckého veterána Spyridona Gianniotise. V anketě zvítězil s jasným náskokem, když obdržel 80% všech hlasů. Za ním se seřadili, stříbrný z Ria, Gianniotis a Ital Simone Ruffini.

Třiadvacetilá, bývalá excelentní znakařka, Sharon van Rouwendaal měla do Ria podobnou cestu jako kolega Weertman. I ona si připsala stříbrnou medaili na Mistrovství světa v Kazani. Na domácím Mistrovství Evropy se sice ještě nepředstavila v úplně top formě, i tak jí to stačilo na bronz z pětikilometrové tratě a čtvrté místo na desítce. Na Olympijských hrách už to byl ale jiný příběh, do vedení se dostala krátce po polovině závodu a poslední kilometr plavala neohroženě s náskokem na čele a zvítězila o více než 16 vteřin. I o jejím vítězství v anketě nebylo pochyb, když získala 67% všech hlasů. Za ní se seřadily Italky Rachele Bruni a Martina Grimaldi.

Výsledky LEN Awards 2016 – muži / dálkové plavání:
1. Ferry Weertman (NED) 80,0%
2. Spyridon Gianniotis (GRE) 12,0%
3. Simone Ruffini (ITA) 6,5%
4. Marc-Antoine Olivier (FRA) 1,0%
5. Jack Burnell (GBR) 0,4%

Výsledky LEN Awards 2016 – ženy / dálkové plavání:
1. Sharon van Rouwendaal (NED) 67,1%
2. Rachele Bruni (ITA) 28,0%
3. Martina Grimaldi (ITA) 2,2%
4. Finnia Wunram (GER) 2,2%
5. Aurelie Muller (FRA) 0,6%