Nové juniorské kategorie v dálkovém plavání pro rok 2017

V obvyklém termínu posledních let, kdy se pořadatelství zimního bazénového dálkoplaveckého šampionátu ujal klub pražských Bohemians, se již tuto neděli uskuteční v rámci nadcházejícího mistrovství ČR v Praze – Podolí úvodní závod nově vytvořené kategorie kadetů. Její zřízení pro dálkové plavání v Česku schválila vloni v září Valná hromada klubů dálkového a zimního plavání. Proč a co jí k tomu vedlo? Primárně navrhovatelé následovali rozdělení juniorských věkových kategorií světové i evropské plavecké federace FINA resp. LEN, které již předloni představily novou strukturu dorosteneckých kategorií s tím, že zavedly tři juniorské kategorie namísto původních dvou (pravidlo BL 9.3.7.7.1).

Tyto tři kategorie, ve kterých se již závodilo při posledních MSJ DP a MEJ DP, byly přesně přeneseny do našeho sportu s tím, že pojmenování zůstalo zachováno pro straší dorost, který se ale ostaršil ze 17 a 18-letých na 18 a 19-leté, tj. loňští 18-letí si letos přidají jednu „dorosteneckou“ sezónu navíc, i pro mladší dorost, který se ale o jeden rok ostaršil stejným způsobem na 16 a 17-leté. Pro třetí, nejmladší „dorosteneckou“ resp. kategorii přechodnou mezi žáky a dospělými, mezi kterými již dorostenci závodí, navrhovatelé zavedli pojmenování „kadeti“, která obsáhne 14 a 15-leté a která tedy pro letošní rok zahrnuje oba ročníky loňských starších žáků, takže loňští 13-letí letos v důsledku příjdou o privilegium staršího ročníku v kategorii, ale vynahradí si to v příštím roce v kategorii nové.

Sekundárním důvodem navrhovatelů změny, kterou VH vloni schválila, bylo i omezení tratí pro nejmladší juniory. Tady se zákonodárce neztotožnil s pravidly FINA, které umožňují start v závodech na 25 kilometrů i 14-letým (navíc ročníkově), a shledal nutnost omezit maximální možnou distanci pro ty žáky, kteří mohou plavat maximálně 5 km a hned následující sezónu i 25 km mezi dorostenci. Proto kategorie kadetů může plavat maximálně 10 km, čímž by měl být zajištěn postupný a rozumný přechod na nejdelší vzdálenosti, ke kterým, na rozdíl od metodiků a trenérů, někteří vedoucí družstev nejmladší dorostence bezhlavě přihlašovali. Navíc, podle vypisovaných tratí na MSJ (BL 9.3.7.7.2) a MEJ, 14 a 15-letí startují na těchto vrcholných soutěžích pouze na trati 5 km, takže je nutné, aby se učili závodit právě na této trati a tratích kratších (7,5 resp. 10 km ve starších kategoriích) a i proto výbor sekce DZP omezil počet závodů v roce 2017, na kterých může být pro kadety vypsána „desítka“, aby byla obecně upřednostněna kratší trať.

Adekvátně vzniku nové kategorie kadetů se ponížila věková hranice žákovských kategorií, kdy ve starší budou plavat 12 a 13-letí a v mladší pouze 10 a 11-letí.

A jak to vypadá jinde? Vezměme např. plaveckou velmoc Itálii – i zde mají pro mládež obdobnou kategorizaci – ragazzi pro 14-16-leté chlapce a 13-14-leté děvčata, juniores pro 17-18-leté chlapce a 15-16-leté dívky a cadetti pro 19-20-leté resp. 17-18-leté apod. v dalších zemích, takže tato velká změna v českém plavání není změnou zásadní z pohledu jiných zemí, které podobné věkové rozdělení praktikují již delší dobu, a nakonec ani z pohledu FINA a LEN, jak je uvedeno výše. Když jsme již u Itálie, i zde mají omezení tratí – ragazzi nemohou plavat více než 15km, a to je zajímavé, stejně jako masters nad 55 let (!), tj. i 13-leté dívky a 14-letí chlapci mohou plavat až 15 kilometrů a záleží tedy na trenérech a vedoucích klubů, jak by to mělo být. Nad 15 kilometrů mohou v Itálie plavat až junioři, tj. 17-letí chlapci resp. 15-leté dívky. A např. v Holandsku je omezení následující: 15-letí max. 3000m, 16-letí max. 10 km a až od 17 let neomezeně.