Abhejali Bernardová přeplavala jako první Češka Ka’iwi kanál na Havaji

Trasu mezi ostrovy Molokai a O’ahu dlouhou jako klasický maraton – 42km – uplavala Abhejali Bernardová v nepříznivých podmínkách 28. března 2017 za 21 hodin a 52 minut. S touto přeplavbou má na svém kontě již 5. plavbu z tzv. Ocean’s Seven, což je ekvivalent Koruny planety, nejvyšších vrcholů na sedmi kontinentech. Jedná se o sedm vybraných obtížných dálkových přeplaveb po celém světě. Kromě Ka’iwi kanálu již přeplavala kanál La Manche, kanál Catalina a úžinu Gibraltar a Cugarský průliv. Je také zatím jedinou českou držitelkou tzv. Trojkoruny dálkového plavání (La Manche, Catalina, okolo Manhattanu).

Je to první český plavec, kterému se to podařilo, 20. žena a celkově teprve 47. člověk na světě. Tomuto kanálu se říká také Molokai Channel a nachází se uprostřed Tichého oceánu.

Bernardová po přeplavbě řekla: „Mohlo by se říct, je to Havaj – co na tom může být těžkého? Ale věřte mi, havaj to rozhodně nebyla. Jen dostat se na start přes velikánské vlny byla výzva. Pak se objevil proud tlačící nás na sever, navíc jsem po setmění dostala mořskou nemoc. A noc na Havaji má 12 hodin, takže mi bylo špatně hodně dlouho. Když už jsem po rozednění mohla začít normálně jíst a pít, požahala mě medúza čtyřhranka. Věděla jsem, že je to bolestivé a může to být nebezpečné, ale že to bude bolet takhle a tak dlouho, to jsem si nepředstavovala. Posledních 9 mil (cca 15km) byl proti nám kromě vln i další proud, takže jsem těchto 9 mil plavala 9 hodin místo obvyklých čtyř.

Děkuji také za bezplatné poskytnutí přístrojů proti žralokům – firmě e-shark force, která sídlí na Havaji. Žraloci byli před přeplavbou jedním z velikých témat, obzvlášť když se objevili u nedávných přeplaveb, takže jsem byla vděčná za ochranu a mír mysli, které mi použití těchto přístrojů připevněných k doprovodnému kajaku přineslo. Žádného žraloka jsme neviděli, zato jsme viděli velryby (keporkaky) a delfíny. Sečteno a podtrženo – byl to krásný a jedinečný zážitek, ale jsem ráda (alespoň v tuto chvíli), že už mám přeplaváno. Plavat v mocném Tichém oceánu, který má obrovskou sílu, je nevyzpytatelný svými proudy, větrem a vlnami, to rozhodně nebyla úplná havaj :-) Nezapomenutelný zážitek ale určitě.“

Plavkyně pracuje v nakladatelství jako překladatelka, je již 20 let vegetariánka a věnuje se meditaci. Je několikanásobnou mistryní ČR v běhu na 100km a 24 hodin a má za sebou i šestidenní závod v New Yorku, při kterém uběhla 616km. Nedávno uspořádala první ročník Plavecké šestihodinovky. Ve volném čase také běhá a organizuje Mírový běh (Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run), což je nejdelší štafetový běh s pochodní na světě. Krátký běh a návštěvu několika škol stihla se svým mezinárodním týmem i teď na Havaji.

Svými přeplavbami se snaží spojovat místa a lidi a inspirovat ostatní k překonávání vlastních hranic.

Sri Chinmoy Marathon Team je mezinárodní sportovní oddíl s více než 40 sólo přeplavbami kanálu La Manche. Pořádá také mnoho vytrvalostních plaveckých a běžeckých závodů po celém světě včetně ČR.