Reprezentační výprava dálkařů odjela na Mistrovství světa na Balatonu

Dnes ráno po krátkém posledním tréninku odjela po vlastní ose kompletní skupina čtyř reprezentantů, včetně doprovodu, na Mistrovství světa, které se letos koná v Maďarsku. Hlavním místem většiny disciplín je Budapešť, ale dálkoplavecké měření sil se bude odehrávat na roky prověřeném jezeře Balaton. Konkrétně v místě Balatonfüred, kde české dálkové plavání sbíralo v minulých letech úspěchy. Ty největší se váží k roku 2006, kdy Jana Pechanová získala bronzové medaile na 5 i 10 kilometrů. O čtyři roky později to sice nezopakovala, ale 4. a 5. místo bylo bezesporu úspěchem. V roce 2013 zde doplavala Silvie Rybářová (dnes již Kodešová) na 3. místě v závodě Evropského poháru. A o rok později, tedy v roce 2014, doplaval na Mistrovství světa juniorů v závodě na 7,5 km Matěj Kozubek na 6. místě, ten zde bude závodit i letos.

A tím už se dostáváme do současnosti. Pořadatelé pravidelně připravují na Balatonu jedny z nejhezčích závodů v posledních letech. Pravidelný pořadatel Světového poháru se každým rokem zlepšuje a vždy si říkáme, že už to moc nejde vylepšit. Na letošním Mistrovství světa se však máme na co těšit. Jsou nachystány nové prvky zejména pro diváky, kdy přímé přenosy závodu budou přenášeny na několika LED obrazovkách přímo na místě a v každém kole by mělo být připraveno několik OMEGA bran pro měření mezičasů. Zkrátka v Maďarsku je plavání na vrcholu popularity a tomu odpovídá i celkové dění a připravenost.

Reprezentační trenér Jan Srb nominoval na základě splněných kritérií a výsledků v nominačních závodech čtveřici reprezentantů, kteří se pokusí navázat na dřívější úspěchy českého dálkového plavání. Jsou to Alena Benešová (USK – trenérka Passerová), Lenka Štěrbová (SCPAP – trenér Srb), Vít Ingeduld (KomBr – trenér Nalezený) a Matěj Kozubek (Boh – trenér Srb). Výpravu doplňují druhý trenér Josef Nalezený a masérka a fyzioterapeutka v jedné osobě Eliška Novotná.

Konkurence bude na Balatonu obrovská, vždyť je to Mistrovství světa. Po Olympijských hrách sice několik špičkových plavců skončilo, nebo si dává pauzu, ale o to více se objevilo mladších, kteří chtějí využít svoji šanci. Na startu ale nechybí ani jeden obhájce titulu z Kazaně z roku 2015, kde se konalo poslední MS. Budeme se tedy těšit na svátek dálkového plavání, který začíná již tuto sobotu závodem na 5 km mužů.

Kompletní program, včetně nominace českých reprezentantů:
Sobota 15.7. – 5 km muži – Ingeduld, Kozubek
Neděle 16.7. – 10 km ženy – Benešová, Štěrbová
Pondělí 17.7. – volný den
Úterý 18.7. – 10 km muži – Ingeduld, Kozubek
Středa 19.7. – 5 km ženy – Benešová, Štěrbová
Čtvrtek 20.7. – štafeta 4 x 1,25 km mix – Benešová, Štěrbová, Ingeduld, Kozubek
Pátek 21.7. – 25 km ženy, muži – Štěrbová, Kozubek