Začalo Mistrovství světa v dálkovém plavání, Češi ve čtvrté desítce

O právě proběhlém víkendu začaly na Mistrovství světa v plaveckých sportech soutěže v dálkovém plavání a v akci byla kompletní čtveřice našich reprezentantů.

Začalo se v sobotu pětikilometrovou tratí mužů, na které se představili Matěj Kozubek a Vít Ingeduld. Na plavce čekal zbrusu nový balatonský okruh o délce 2,5 km, který tak absolvovali dvakrát. Startovní pole čítající celkem 62 plavců se skládalo jak z dlouholetých hvězd, tak z nových mladých plavců, kteří v v poolympijské sezóně prahnou po své šanci. Složení startovní listiny dávalo očekávání, že na plavce nečeká nic lehkého, což se záhy po startu také potvrdilo. Závod byl od začátku velice rychlý a v průběhu se nadále zrychlovalo. Oba naši plavci se drželi zhruba uprostřed startovního pole. Bohužel samotné čelo závodu se našim plavcům přeci jen lehce vzdalovalo, ve druhém kole se tak oba snažili co nejvíce minimalizovat ztrátu na vítěze. Nakonec Matěj Kozubek doplaval na 36. místě se ztrátou 1:08.7, Vít Ingeduld pak o pět míst za ním na 41. místě, jeho ztráta činila 1:23.4. Závod opanoval francouzský reprezentant Marc-Antoine Olivier, který tak načal úspěšný víkend pro francouzský tým. Za ním se seřadili Ital Mario Sanzullo a Timothy Shuttleworth z Velké Británie.

📄 MS Balaton 2017 - výsledky 5 km muži (36. Kozubek +1:08.7, 41. Ingeduld +1:23.4)

Hodnocení reprezentačního trenéra Jana Srba: Závod se plaval v pekelném tempu od startu do cíle, naši plavci se dokázali udržet na dohled hlavního balíku, ve kterém byla většina favoritů. V závěru už nestačili brutálnímu sprintu, ale i tak je to na začátek pěkný výkon se ztrátou těsně nad jednu minutu.

A po závodě zhodnotili závod ze svého pohledu i oba naši plavci.

V neděli následovala premiéra pro ženskou kategorii, která se odehrála na olympijské trati 10 km. Ve startovní listině, která stejně jako den předtím u mužů na 5 km čítala 62 jmen, figurovaly dvě naše reprezentantky Alena Benešová a Lenka Štěrbová. Závod se začátku vyvíjel pro obě naše plavkyně dobře, na první bóji kilometr po startu byla Alena Benešová kolem desátého místa a Lenka Štěrbová cca třicátá, ale stále v prvním balíku. Podobně se pokračovalo i do konce prvního 2,5 km dlouhého okruhu. V tom druhém se ale začalo zrychlovat, což bohužel ani jedna naše reprezentantka úplně nezachytila a obě začaly na čelo ztrácet. Tempo hlavních favoritek nadále rostlo a odstup českých plavkyň pomalu narůstal. Pro zlatou medaili a obhajobu vítězství z Kazaně si doplavala Aurelie Muller z Francie, která si tak trochu zpravila chuť po loňské diskvalifikaci z druhého místa olympijského závodu. Na druhé místo se v cíli dostala Ekvádorka Samatha Arevalo, která v cílové rovince zkušeně využila tvrdého souboje dvou Italek a Brazilky a kolem nich se dostala hned za vítěznou Francouzku. Na třetím místě došlo ke kontroverznímu rozhodnutí, kdy se nakonec udělovaly hned dvě bronzové medaile. Podělily si je Italka Arianna Bridi a Brazilka Ana Marcela Cunha. Ovšem pravděpodobně všichni diváci u přenosu mohli několikrát vidět zpomalené záběry, ze kterých se dá jednoznačně určit, že Italka svoji brazilskou soupeřku očividně na dohmatu porazila. Naše reprezentantky se nakonec seřadily za sebou, když Alena Benešová byla 36. se ztrátou 7:44.8 a Lenka Štěrbová 37. s mankem 8:19.2.

📄 MS Balaton 2017 - výsledky 10 km ženy (36. Benešová +7:44.8, 37. Štěrbová +8:19.2)

Hodnocení reprezentačního trenéra Jana Srba: Výsledek kousek za půlkou není úplně špatný, ale časová ztráta je zklamání, osm minut je prostě moc. Zkusíme probrat důvody a najít řešení pro další závody, které nás ještě čekají, a ve kterých budou výsledky, doufám, o něco lepší.

I obě naše reprezentantky hodnotily závod ze svého pohledu.

Dnes je na Balatonu volný den, zítra se Matěj a Víťa představí na desetikilometrové trati a ve středu pak Alena a Lenka na pětce. Všem fanouškům v České republice děkuje celý tým za podporu.