Kozubek uspěl na olympijské desítce, Benešová a Štěrbová na pětce

Po volném dni pokračoval na Balatonu program Mistrovství světa. Muži a ženy si prohodili víkendové tratě. V úterý se jela mužská desítka a v nabitém startovní poli, čítající 65 plavců, se opět představili dva čeští reprezentanti Matěj Kozubek a Vít Ingeduld. Zatímco v sobotu na pětce se ukázalo několik neznámých tváří, olympijská trať přitáhla na start většinu největších hvězd současného dálkoplaveckého nebe. A právě nejlepší plavci zvolili zajímavou taktiku, kdy se na začátku pohybovali prakticky až na konci hlavního balíku, například olympijský vítěz Weertman byl v polovině prvního kola na 57. místě a na jeho konci 46. Z našich plavců se lépe dařilo Matějovi Kozubkovi, který od začátku předváděl kvalitní výkon v hlavním balíku a postupně se propracoval až na dohled absolutního čela, když ztrácel na první místo pouze deset vteřin. Vít Ingeduld se pohyboval na konci hlavního balíku v páté desítce pořadí. V průběhu třetího ze čtyř kol se favorité rozhodli, že je na čase závodit a tempo závodu okamžitě vzrostlo. Matěj Kozubek se ještě dokázal udržet, do posledního kola obracel se ztrátou 30 vteřin na zlato, Vít Ingeduld už ale začal ztrácet. Na čele se objevily samé známé tváře, Weertman, obhájce titulu z Kazaně Američan Wilimovsky, vítěz z pětky Olivier a další. A právě v tomto pořadí nakonec plavci dojeli do cíle, zlato bral Ferry Weertman z Nizozemska, stříbro Jordan Wilimovsky (USA) a druhou medaili na tomto šampionátu si připsal Marc-Antoine Olivier (FRA). Matěj Kozubek statečně bojoval i v posledním kole, nakonec z toho bylo 33. místo a ztráta těsně pod dvě a půl minuty. Vít Ingeduld se už zbytkem závodu protrápil, v cíli bral 46. místo se ztrátou nad šest minut.

📄 MS Balaton 2017 - výsledky 10 km muži (33. Kozubek +2:26.1, 46. Ingeduld +6:01.3)

Hodnocení reprezentačního trenéra Jana Srba: Umístění Matěje přesně uprostřed startovního pole je, vzhledem k odstupu, slušné. Víťa je na svůj výkon právem naštvaný, dnes se mu závod nepodařil. Zatím jsme úplně neokouzlili, ale ani nepropadli.

Po závodě opět zhodnotili svůj výkon i oba naši plavci. Zatímco Matěj se po slušném výkonu trochu rozpovídal, Víťa nehledal žádné výmluvy a svoje představení jen rázně popsal jedinou větou.

Ve středu čekal druhý díl balatonského dobrodružství i na ženy. Tentokrát to byla „sprinterská“ pětka. A na startu opět dvě naše zástupkyně Alena Benešová a Lenka Štěrbová. A proti nim nakonec 56 soupeřek (původní startovní listina čítala 60 jmen, ale obě Britky nestartovaly). Opět probíhal známý scénář pětikilometrových závodů posledních let, tedy „začneme rychle a budeme dále zrychlovat“. Po otočení kolem první bójky se na samostatný boj vydala vítězka z pětky Aurelie Muller, když jako jediná zvolila trochu odlišný kurz. A hlavní favoritky na to musely reagovat. Už u druhé bójky začala lehce krystalizovat čelní skupina, která se nadále utvářela i po třetí obrátce a do druhého kola pak obracel balík jedenácti závodnic s půlminutovým náskokem na další soupeřky. V čelní skupině byly aktivní hlavně Muller, Američanka Twichell a Holanďanka van Rouwendaal, díky nim náskok první skupiny nadále narůstal. Do cílové rovinky obrátila na čele čtveřice, kde výše uvedené tři plavkyně doplňovala ještě Brazilka Cunha, která se naopak téměř celou dobu schovávala uprostřed toho kterého balíku. Pro zlato směřovala Twichell, na druhém místě plavala Muller, kterou se ještě snažila odsunout Van Rouwendaal, což ji ale nakonec možná stálo medaili. Ashley Twichell neohroženě brala zlato, Aurelie Muller přidala ke zlaté z poloviční trati tentokrát stříbro a v souboji o bronz, tentokrát bez jakýchkoliv pochyb, uspěla Brazilka Ana Marcela Cunha. Za skupinkou prvních jedenácti zůstala téměř jeden a půl minutový odstup a pak připlaval druhý hlavní balík včetně našich reprezentantek. Nakonec Alena Benešová dohmátla jako 22. s odstupem 2:07.7, Lenka Štěrbová pak čtyři místa za ní na 26. místě s odstupem 2:20.9. Po nepříliš povedené desítce si tak obě více než dobře spravily náladu kvalitním výkonem.

📄 MS Balaton 2017 - výsledky 5 km ženy (22. Benešová +2:07.7, 26. Štěrbová +2:20.9)

Hodnocení reprezentačního trenéra Jana Srba: V neskutečně rychlém závodě obě naše holky uspěly a předvedly výborný výkon. Umístění ve třetí desítce je v této konkurenci velmi dobré, dnes mohu oběma pogratulovat.

Povedený závod okomentovaly i obě naše reprezentantky.

Ve čtvrtek je na programu premiéra smíšené štafety na dospělém Mistrovství světa. Nový formát týmového závodu, který si už loni vyzkoušeli junioři, se plave na 4 x 1,25 km. Naši plavci poplavou v pořadí Kozubek, Ingeduld, Benešová a Štěrbová. V pátek se pak šampionát zakončí královskou pětadvacítkou mužů i žen, z našeho týmu se představí dvojice Matěj Kozubek a Lenka Štěrbová.